Суботица
Туризам

Нештин је село које се налази у Срему у подножју Фрушке горе, припада Општини Бачка Паланка и представља један од највећих туристичких потенција . Од Бачке Паланке је удаљен 10 км а од Новог Сада 40.так км. Место је надалеко познато по узгоују винове лозе и производњи висококвалитетних вина и ракија . 2002.г.основано је и Удружење виноградара винара и воћара „Нештин“.  Испод Фрушке горе ток Дунава је испреплетан низом острва: Говнеш, Зелени спруд, Нештинска ада, Велика ада и др. прави су рај за наутичаре и пецароше.У непосредној близини једног од бројних Дунавских рукаваца у Нештину трасиране су и обележене локалне бициклистичке стазе, одмор и мир овде проналазе бројни кампери и излетници.

Neštinske ade -Granični prelaz Ilok Bačka Palanka-min.jpg

Бисер  народног градитељства  је стара кућа Савића из 18 века.. Породично предање градњу куће везује за 1743 и далеког претка који је кућу подигао за своју невесту коју је довео из далеке Словачке. Унутрашњост куће је подељена на три етаже: подрум, приземље и таван. Темељ и подрум грађени су од ломљеног камена, приземље од бондрука испуњеног плетером, док је кров покривен трском постављеном у два реда. Око куће је постављена ограда и амбар, а у току 2013.планирано је уређење куће  постављање  вајата како би читав комплекс добио намену и туристичку функцију. Такође је планирано да се у току 2013.године у центру села направи и опреми ТИЦ.

нештин 10-min.jpg

Чудотворна Богородичина икона из 1773.год , рад Рафаила Милорадовића из 1724. године, и данас је на трону који су становници Нештина 1781. године поставили у православној  цркви посвећеној светим врачевима Кузману и Дамјану, а подигнутој између 1754. и 1756. Године. У цркви се налази иконостас са 45 икона, рад чувеног барокног сликара  Теодора Крачуна  из 1759. године.

нештин 31-min.jpg

Кућа за одмор „Скелица“ *- Нештин  Смештена уз путни правац Вуковар-Нови Сад, на почетку нештинског викенд насеља, свега стотињак метара од првих риболовних терена  .Смештајног капацитета са две двокреветне и дневном собом , са потпуно опремљеном кухињом и купатилом. До половине 2013.године објекат ће поседовати категорисан мини  камп, капацитета 9 камп парцела са свим минимално-техничким условима ( туш, тоалет, отворена кухиња, интернет, топла вода).

 нештин 30-min.jpg

За све посетиоце, уз претходну најаву, на располагању је Удружење викендаша. За мање и веће групе туриста у понуди су следећи програми:

  • обилазак културно –историјских знаменитости са укљученом посетом манастиру Ђипша код Визића
  • организација риболова
  • обилазак Нештина бициклом
  • организација исхране и смештаја

дегустација вина