Суботица
Туризам

Музеј културне историје

Зграда Музеја културне историје у улици Немањина број 9, представља типичну кућу богате трговачке породице. Грађанска елита у Пожаревцу с краја XIX и почетка XX века, почиње да гради удобне куће за породично становање од чврстог материјала, улепшава свој ентеријер масивним стилским намештајем, уметничким предметима, производима занатске делатности, стране и домаће израде, чиме исказује свој престиж, моћ и раскош. Стилски намештај је набављен у Пешти, Бечу и Београду. Рађен је по узору на европске стилове тадашњег времена – бидермајер, историјског еклектицизма, алтдојч стила.

Muzej-kulturne-istorije-TOG-Pozarevac-1.jpg

Плави салон је највећа соба у кући и представља заједничку просторију, симбол дружења и друштвених веза. Салон делује раскошно својом таваницом, декоративно окреченим зидовима и украшеним дашчаним подом. Имућније породице су наручивале слике које су украшавале зидове, и то су били најчешће портрети чланова породице, фотографије и породичне меморабилије.

Muzej-kulturne-istorije-TOG-Pozarevac-2.png

Као најдрагоценији део куће издвајамо таваницу непознатог бечког мајстора. На декоративно украшеној таваници насликана су четири годишња доба у кружним пољима на средини сваке стране, у комбинацији са мртвом природом у угловима и тродимензионалним украсом. Ентеријер Црвеног салона уређен је у духу времена у коме је настао: витрине, гарнитуре за седење (угаоне фотеље, столице, софа), мали сто, сто за пушење, огледало, ормар и пећ. Ово је оригинални намештај с краја XIX и почетка XX века.

Muzej-kulturne-istorije-TOG-Pozarevac-7.png

У витринама су смештене породичне драгоцености, али и симболи друштвеног положаја. Ту су делови стакленог сервиса са позлаћеним грбом, поклон Милоша Обреновића Стојану Рибарцу, либералном прваку и министру, родом из Пожаревца, затим комади сребрног посуђа, посуђа од бојеног стакла. У процес јавне и приватне презентације укључује се и фотографија у формату визит карте која добија истакнуто место у породичним албумима.

poseti-muzej-kulturne-istorije-pozarevac.jpg

Огледала у оваквим кућама добијају почасно место као симбол статуса, али и грађанске самосвести. Део предмета у овом објекту су стечени поклоном и откупом од угледних Пожаревљана и њихових потомака. Намештај спаваће собе чини гарнитура набављена 1895. г. на сајму намештаја у Пешти. Она се састоји од брачног кревета, ноћне натказне, натказне са огледалом и два гардеробна ормара. Поред тога, постоји и ниша у зиду адаптирана у плакар за одећу.

Muzej-kulturne-istorije-TOG-Pozarevac-3.png