Суботица
АРТ БИОСКОП ЛИФКА

Трг Жртава фашизма 5

24000 Суботица, Србиjа

024/ 527 110

Fax: 024/ 527 110

lifka.cinema@gmail.com

http://www.alifka.org

page-logo.png

 

 

 

 

 

 

 

На темељима првог сталног биоскопа у граду, коjи jе основао Александар Лифка 1911. године, као и вишедецениjског рада биоскопа "Лифка" у оквиру предузећа Суботица-филм, краjем 2005. године почела jе са радом нова градска установа културе посвећена филмскоj и видео уметности. Назив ове институциjе – Арт биоскоп "Александар Лифка" – указуjе на програмску опредељеност ка неговању уметничког, ауторског филмског израза, као и на одавање признања jедном од пионира кинематографиjе на простору Средње Европе.

Након осам година постоjања, Арт биоскоп jе квалитетом, разноврсношћу и количином програма постао важан пункт на мапи културних установа у Суботици. У сада већ jасно профилисаноj концепциjи, издваjаjу се манифестациjе као што су: Дани савременог мађарског филма, Циклус новог хрватског филма, Дани воjвођанског филма, те међународне смотре и фестивали археолошког, етнолошког, анимираног и еколошког филма.

Осим основне делатности, приказивања уметнички релевантних филмова али и других актуелних светских остварења, Арт биоскоп покрива и друге видове културних догађаjа, попут књижевних, музичких и ликовних садржаjа. Овде се одржаваjу књижевне трибине, предавања, концерти, изложбе, перформанси. Покренуте су и радионице за филм и глуму намењене младима. Успостављена jе добра сарадња с образовним институциjама, па су тако у прошлоj години биоскоп посетили ученици 16 основних и средњих школа. Ученици Центра за образовање слушно оштећених лица имаjу бесплатне карте током целе године.

Jедан од задатака коjи jе Арт биоскоп пред себе поставио jе музеjска делатност у вези с историjом филмске уметности у граду и ширем окружењу. То подразумева прикупљање целокупне документациjе о филмском стваралаштву, као и радове локалних аутора, од репортажних и документарних до аматерских и играних филмова. Резултат jедног таквог опсежног истраживања био би формирање репрезентативне базе података овдашњег филмског стваралаштва.’Александар Лифка’ Арт ЦинемаJедан од задатака коjи jе Арт биоскоп пред себе поставио jе музеjска делатност у вези с историjом филмске уметности у граду и ширем окружењу. То подразумева прикупљање целокупне документациjе о филмском стваралаштву, као и радове локалних аутора, од репортажних и документарних до аматерских и играних филмова. Резултат jедног таквог опсежног истраживања био би формирање репрезентативне базе података овдашњег филмског стваралаштва.

Интензивно се ради на стварању филмотеке и стручне библиотеке. Ове године, од 31. октобра до 3. новембра, биће организован Други фестивал хорор филма "Хризантема". Jедан од приоритета за наредни период jе набавка дигиталне опреме. Последњих година броj посетилаца у Арт биоскопу "Александар Лифка" увећан jе десет пута.