Стара Пазова
Туризам

Пожаревачки мир

Пожаревачки мир је догађај европског карактера и значаја који је наш град 1718. године увео у светску историју.  Претходи му двогодишњи рат између Турске и Аустроугарске (1716–1718) из кога је турска страна изашла као поражена и самим тим приморана на преговоре који су трајали 05.06–21.07.1718. године. На мировном конгресу су учествовале Аустрија и Млетачка република са једне стране и Турска са друге стране уз посредништво Енглеске и Холандије. Потписивањем овог мира Србија је до Западне Мораве, као и део Босне и Славоније, припала Аустрији.

pozarevackimir copy.JPG

Овај мир је представљао зенит аустријског похода на Балкан. Пожаревац је био под влашћу Аустрије све до 1739. године. Постојао је предлог да се потписивање мира одржи у посебној згради, која би се подигла за ту прилику, али се одустало од тог плана због кратког периода до потписивања мира. Конгрес је одржан под шаторима на брду Сопот које се налази изнад Пожаревца и представља саставни део Сопотске греде.

Pozarevacki-Mir-TOG-Pozarevac-3.jpg

Након три века ово место је обележено 21.07.2004. године Мегалитом (древни споменик од каменог блока тежак преко 15 тона), да би 2006. године, на предлог Туристичке организације Пожаревца, Скупштина града основала фондацију „Пожаревачки мир 1718“. Године 2009. је изграђен објекат који симболично представља шатор у коме је потписан мир, а 2012. године је поткрепљен поставком костимираних преговарача обучених у духу епохе с’ почетка 18. века. Фондација је 2014. године прешла у састав Народног музеја Пожаревац.

Pozarevacki-Mir-TOG-Pozarevac-1.jpg