Стара Пазова
Туризам

Пауљиjада

СВЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ СУ ЗБОГ ОПШТЕ ОПАСНОСТИ ОД КОВИД19 ОДЛОЖЕНЕ

Традиционална кулинарска манифестациjа Пасуљиjада, петнаести пут по реду, организоваће се ове године 15.августа, у градском парку, на самоj обали Дунава. Градиштанац, наjпознатиjи пасуљ у нашоj земљи, окупи у Великом Градишту сваке године велики броj врхунских кулинара и љубитеља домаће кухиње, коjи радо узимаjу учешће у овоj манифестациjи.

Pasuljijada1-min.jpg

У jутарњим часовима бира се наjлепша башта и балкон града. Комисиjа целе недеље обилази  дворишта наших суграђана, оцењуjе ангажовање на уређењу башти и балкона, зеленила и цветних садница. Фотографиjе наjцветниjих дворишта излажу се у градском парку на великим паноима.

Кување Градиштанца сваке године привуче огроман броj кулинара из читаве Србиjе и региона. Пропозициjе су jасне, кува се чист Градиштанац у предходно припремљеном котлићу, а све остало jе на умешности кувара. Неколико часова раниjе, учесници сређуjу своjе штандове, коjе свака екипа брижно уређуjе наjбоље што уме. Штандови су у етно стилу, а jедна од награда додељуjе се за наjуређениjу кухињу. Екипе неколико дана раниjе смишљаjу jединствена, шаљива имена а награђуjе се наjоригиналниjи назив. Када се упали ватра, и пасуљ стави на крчкање, око котлића влада весела атмосфера. Специjална награда додељуjе се за наjвеселиjи котлић. 

Pasuljijada-min.JPG

У исто време, у градском парку, крчка се пасуљ коме се сви посетиоци наjвише радуjу, зато што оваj пасуљ имаjу прилику да бесплатно дегустираjу.  Пасуљ за дегустациjу кува Воjска Србиjе гарнизон из Пожаревца.

pasuljijada2-min.jpg

Како доликуjе овоj манифестациjи, након доделе награда, одржава се велики народни концерт.

Сваке године на овоj манифестациjи поражених нема, сви одлазе богатиjи за jедно ново искуство, за jедан нови укус Градиштанца и за бар jедно ново приjатељство.

Pasuljijada4-min.jpg