Стара Пазова
Туризам

На путу према Горњаку, пре уласка у Горњачку клисуру , jош издалека се види недавно обновљени манастир Светих апостола Петра и Павла, сада посвећен Светоj Троjици.

Манастир се налази у селу Ждрелу. Само пар километара даље, по валовитом и шумовитом терену, аутомобилом или пешице, долази се у малу котлину, окружену брдима. На месту, непогрешиво изабраном по захтевима оног времена за српски православни манастир, са речицом Решковицом што извире недалеко одатле, окружен стрмим и шумовитим падинама брда, налазе се остаци некада чувеног манастира Решковице.

DJI_0207.JPG

Према народном предању, а и неким историjским потврдама, саградио га jе кнез Лазар. Манастир jе био посвећен светоj Троjици, па се у старим записима помиње као светотроjички или троицки. Лековит извор краj манастира по предању jе сазидао кнез Лазар. Таj извор се налазио на седамдесетак метара северно од старе манастирске цркве. Цео манастир био jе ограђен заштитним зидом чиjи се темељи jош увек понегде назиру. Од саме цркве остало jе веома мало, заправо делови зида не виши од jедног метра. Види се да jе била доста малих димензиjа, због чега неки сумњаjу да jе то била царска задужбина, иако jе познато да Лазареве цркве нису биле грандиозне грађевине, већ мале и скромне богомоље, што одликуjе и њега као човека и тешко време у коjем jе живео.

После тешких времена у коjима jе манастир био од 1467. године, када jе привремено напуштан до 1528. године, црква jе обновљена, наjвероватниjе на старим темељима. Манастир jе био значаjан духовни центар у време када jе из духовности извирала укупна наша култура. У њему су, од краjа 16. па до краjа 17. века, преписиване свете књиге. Захваљуjући свом географском положаjу, манастир се одликовао тешком приступачношћу. За доба када силнике нису могли зауставити ни наjjачи одбрамбени зидови, ова чињеница jе била велика предност. У Орешковици jе преписано много књига,али jе до данашњих дана сачуван мали броj. Остале су нестале у турским паљевинама и пљачкама или у бегу од турског зулума. Манастир су Турци 1688. године опљачкали, спалили и срушили.

Обнављање манастира започето jе 1991. године. Међутим, то ниjе уобичаjено обнављање на темељима пострадалог манастира – овде су темељи средњевековног манастира Решковице остављени по страни, а гради се на двадесетак метара северно од њих нова црква, са три нивоа, од коjих су два дела под земљом (наjнижи jе посвећен Сабору Светих Апостола, средњи Светоj Катарини Синаjскоj, а горњи Светоj Троjици).