Стара Пазова
Туризам

ГАЛЕРИJА НАИВНОГ СЛИКАРСТВА У УЗДИНУ

 

Почеци наивног сликарства у Уздину везуjу се за 1961. годину када се око Анучке Маран окупља jедна група жена, спремна да раскине са вековним оковима и почиње дотадашње шаре са ручно истканих кецеља и ћилима да преносе на папир, а нешто касниjе на платна. Њихова карактеристика jе била потпуна заокупљеност мотивима румунског фолклора, онаквог каквог су оне сачувале у сећањима и онаквог каквог су jош могле сусрести на улици, у пољу, на прелу, на весељу, на крштењима, свадбама у центру села или поред баре где се чуваjу jата пачића.

Screenshot 2021-01-05 at 01.07.29.png

Слике Уздинки немаjу само уметничку вредност већ представљаjу велику помоћ свима коjи истражуjу културни и спиритуални идентитет Румуна на овим просторима. Посебно су драгоцена помоћ социолозима, етнолозима, фолклористима и свима онима коjима jе на уму и срцу реконструкциjа наших културних феномена и достигнућа. 

Screenshot 2021-01-05 at 01.07.02.png

Самоуки сликарски круг Уздина jе виталан, jер има и младих принова. Данас у галериjи наиве у Уздину могу се видети слике Марие Балан, Ануике Маран, Ане Онкуjи, Флорике Пуjе, Мариоре Моторишеску, Софиjе Доклсан, Ануце Доламе, Флорике Чет, Виорике Jерорjе. 

Screenshot 2021-01-05 at 01.06.37.png

Наивно сликарство у Уздину jе у правом смислу речи уметничка ризница коjа, као и свако друго благо, треба да буде добро очувана, али у исто време и отворена за све љубитеље ликовне уметности. Овако су пре четири децениjе размишљали културни посленици Адам Доклеан и др Петру Димча, када су одлучили да сва вредна дела уздинских сликара сачуваjу и изложе на jедном месту. Тако jе настала Галериjа наивног сликарства у Уздину, коjа jе отворена 17. новембра 1963. године. Отварању галериjе, између осталих, присуствовао jе и Ото Бихаљи Мерин, писац, историчар и jедан од наjзначаjниjих домаћих критичара наивне уметности. Садашња Галериjа наивног сликарства отворена jе заjедно са Домом културе 1990. године. У њоj jе тренутно изложено око 100 уметничких радова уздинских сликара.

 

Радно време: 08-16х

 

Контакт:

Дом културе Доина
Уздин
тел: +381 13 673 102