Стара Пазова
Туризам

ДВОРАЦ МАЛДЕГЕМ

NEKADA DVORAC DANAS BIBLIOTEKA_0.jpg

Народна библиотека „Бранислав Нушић“ у Новом Кнежевцу смештена је у некадашњи дворац породице Малдегем и под заштитом је државе као споменик културе.

NEKADA DVORAC DANAS BIBLIOTEKA_3.JPG

Гроф Артур Малдегем (пореклом из Баварске) је први стигао у Турску Кањижу (данашњи Нови Кнежевац), где се оженио Георгином, али није ту остао. Георгинин и Артуров син јединац Артур – млађи је умро у својој 34. години живота, остављајући за собом живе родитеље, жену и четворо деце. По губитку сина, мајку Георгину је вероватно почео да привлачи стари завичај и она је, да би што чешће била са својом једином родбином, решила да у Турској Кањижи сагради летњиковац. Ту је имала и својих 1.880 катасатарских јутара земље, наслеђе од своје мајке Албертине Шулпе. Градња је започета 1904. године, када су прво саграђене помоћне зграде и просторије за послугу, а главни дворац – летњиковац завршен је 1910. године. Грофица Георгина није дочекала завршетак градње, умрла је 1907.

NEKADA DVORAC DANAS BIBLIOTEKA_1.jpg

Пошто је супруга Артура млађег – Вилма, за кратко време остала и без мужа и без свекрве, са четворо деце се преселила у Турску Кањижу, где јој је родбина понудила старатељство над децом и помоћ око вођења имања.

Од  четворо Вилмине и Артурове деце, само двоје је остало да живи у Новом Кнежевцу: Албертина (скраћено Берта), која се удала за свог даљњег рођака Тибора Талијана, и Карло, који се после завршеног школовања у Пожуну вратио на своје имање. Тог грофа Карла Малдегема Новокнежевчани најбоље памте.

Карло је докторирао политичке науке, говорио је шест језика, изврсно је познавао музику, али није имао већих амбиција. После Првог светског рата његов посед је смањен на законски максимум од 713 катастарских јутара. Без потешкоћа је с тим имањем дочекао и Други светски рат. Иако је био изразизти антифашиста, пасивно помажући мештане за време ратне оскудице, крај рата га умало није коштао живота. По ко зна чијем налогу, био је већ везан пред ликвидацију када су га трезвени мештани ослободили.

NEKADA DVORAC DANAS BIBLIOTEKA_2.jpg

После рата у Новом Кнежевцу су остали да живе гроф Карло и његова мајка Вилма. Дворац је између 7. и 8. октобра 1944. године, опљачкан, а потом је национализацијом одузет. Грофу и његовој мајци остављен је за живот стан у згради поред дворца, у којем је раније живела послуга. Мајка Вилма је ту и умрла 1950. године и сахрањена је на католичком гробљу у Новом Кнежевцу. Гроф је умро 1970. године у Немачкој, где је и сахрањен.

Летњиковац породице Малдегем служио је кратко време као болница, затим као интернат, зграда полиције, зграда банке и данас – зграда Народне библиотеке „Бранислав Нушић“. На споредном улазу објекта стоји још уграђена рељефна плоча с приказом Светог Хубертуса, заштитника свих ловаца. Њу су Малдегемови, по предању, скинули са свог имања у Ердељу и ту је поставили.