Стара Пазова
Музеј Мацура

Музеj „Мацура“ се налази у Земунскоj улици бб у Новим Бановцима, на 23 км северозападно од Београда, на десноj обали Дунава. Мештани су здање назвали “необичном кућом без прозора и крова”, а име jе понео по свом власнику и колекционару Владимиру Мацури.

 

muzejmacura-nestor-001-1.jpg

Музеj „Мацура“-Нови Бановци- фото архива Музеjа


Отворен jе у маjу 2008. године, као први приватни музеj у нашоj земљи. У тлоцрту представља меандар, по узору на слике Jулиjа Книфера, jедног од чланова групе Горгона. Површина музеjског комплекса износи око 650 метара квадратних, где се чуваjу драгоцена дела зенитизма, jуго–даде, руског и пољског конструктивизма, средњовековне авангарде, београдског надреализма, група ЕКСАТ 51 и Горгона, високе модерне, концептуалне уметности, бечког акционизма, воjвођанске неоавангарде…Уметничка збирка представља jедну од наjвећих приватних колекциjа неоавангардне уметности на овим просторима.
Музеj „Мацура“ првенствено функционише као институциjа задужена за чување, проучавање и излагање уметничких и историjских предмета из збирке његовог оснивача.
Изложбени простор jе на два нивоа, а музеj има депо, стамбено-радни простор, и кафе бар са продаjним пултом и санитарним чвором. Окружен jе парком, са воћњаком, парковским скулптурама и резденциjалним обjектима за госте. Воћњак има карактеристике посебен музеjске збирке, jер садржи старе сорте jабука и крушака, коjе се нестале са наших простора.
Музеj jе поред изложбеног функционише и као културни простор, jер се овде изводе и одржаваjу, наjразличитиjи перформанси, концерти, позоришне представе, филмске проjекциjе, предавања…

Владимир Мацура jе пореклом из Книна, али се средином 80-их година прошлог века преселио у Беч. Тамо jе почео да се бави колекционарством и временом се рађала идеjа о сопственоj галериjи односно музеjу. Мацура поседуjе можда наjзначаjну збирку уметничких дела из периода авангарде 20-их и 30-их година, и модерне уметности 60-их и 70-их настале на тлу Jугославиjе, оригинална документа из тог периода, као и збирку дизаjнираних столица из XX века. У музеjу Мацура налазе се нека од кључних дела београдског надреализма, укључуjући и публикациjе у вези са продукциjом овог покрета.
Свако отварање и затварање сезоне у Музеjу Мацура већ годинама представља посебан културни и уметнички догађаj.

За више информациjа посетите саjт Музеjа „Мацура“

http://www.muzejmacura.com/