Смедерево
Туризам

ОСАНИЧКА ЦРКВА

Насеља Осаница, Рибаре и Изварица, припадаjу jедноj православноj парохиjи и донедавно су користили  цркву Шупљаjа, као заjеднички духовни дом, коjа се налази у атару насеља Рибаре, на ушћу Осаничке реке у Млаву. По легенди цркву jе после косовског боjа изградила и даривала кнегиња Милица, у знак захвалности према мештанима ових насеља, jер су jе чували и помагали у храни и одећи, за време док jе са своjом породицом и пратњом боравила у манастиру Горњак.

Osanička.jpg

На инициjативу мештана Осанице, 1939. године, ангажовани су маjстори (црнотравци), коjи су уз помоћ грађана изградили и испекли 20.000 комада цигли, за потребе изградње цркве. Купљен jе садашњи плац на коме се црква налази, од Jована Радуловића, али радови су прекинути због наступаjуће ратне опасности.

Априла 1943. године, у Осаници jе  стационирана II чета, II батаљона, Српског добровољачког корпуса (Недићеви добровољци), под командом поручника Jована Крагуљца. Услед неповољне ратне ситуациjе, немогућности израде планске документациjе, допремања потребног грађевинског материjала, на инициjативу поручника Jована Крагуљца, формирана jе радна група од мештана, припадника jединице добровољачког корпуса, и приступило изградњи цркве. По своjоj замисли поручник Jован jе израдио план обjекта и преузео на себе надзор и руковођење изградњом. Краjем jула месеца исте године, црква jе стављена под кров, без завршних радова. Скроман иконостас израдио jе Владимир Димитриjевић, припадник добровољачке jединице, уз помоћ мештанина Ивана С. Брдушића. Предата jе на коришћење мештанима Осанице, 02.08.1943. године, (на Св. Илиjу, коме jе и посвећена), организована jе свечаност испред цркве, уз присуство мештана, припадника добровољачке jединице и осталих гостиjу.

Било jе инициjатива осамдесетих и деведесетих година прошлог века, да се црква реновира и приведе своjоj намени али су сви ти покушаjи пропали. 2006. године, поново jе покренута идеjа о изградњи цркве, по плану и проjекту и стручним надзором за извођење радова и опет се стигло до поновног зидања и покривња, а недостатак финансиjских средстава, онемогућило jе коначно извођење завршних радова и стављање обjекта у функциjу за коjи jе и намењен.

 

Foto galerija