Смедерево
Туризам

Својеврстан је етно комплекс којим је од прошлости отргнут делић старе Мачве, аутентично двориште са окућницом, старо више од стотину година. Формиран је 1971. године на површини од 2 хектара, са аутентичним приказом изворне народне архитектуре и целокупном унутрашњом опремом и производима народне радиности, уметничког и привредног карактера, као и свим предметима везаним за свакодневни живот на селу. Садржај етнопарка чине примерци десет типских грађевина, које представљају мачванску кућу са окућницом, каква је била крајем XИX и почетком XX века.

Кућа и остале зграде у дворишту опремљене су инвентаром, онаквим каквим су га оставили стари Мачвани. У централном делу старог мачванског дворишта је кућа „осећанка“, саграђена крајем XИX века, са четири одељења и сунчаним сатом. Средишње одељење уређено је као музејски простор, са примерцима мачванске одеће и покућства.

Sovljak1.jpg

Из раскошне вегетације истиче се столетна липа са крошњом од преко 30 метара.

Ова историјско-етнографска целина музеолошки је опремљена тако да представља амбијент сеоске патријархалне породице у Мачви из времена Јанка Веселиновића. Зато је „кућа“- велика просторија са огњиштем, где се углавном одвијао породични живот, опремљена оригиналним предметима из Мачве примереним тим амбијентима (стари кревети, синије, ћилими, преслице, разбоји, прегаче…).

Sovljak2.jpg

Изградњом овог етно-парка сачувани су и заштићени многи предмети народног градитељства, као и облици народног стваралаштва. У њој се налази стална изложба мачванских сликара наиваца и академаца, као и учесника традиционалне ликовне колоније.

Sovljak3.jpg

Празнична сеоска атмосфера „Мачванске свадбе“, у оквиру манифестације „Хајдучке вечери“, привлачи велики број посетилаца и за туристе представља прилику за упознавање традиције овог краја. Свадба која се одиграва по сценарију дочарава живот, обичаје предака и лепоту некадашњег живота кроз програме који се одвијају под ведрим небом.

Сваког лета Ликовна колонија Совљак традиционално окупља сликаре уметнике са простора целог Балкана.

Foto galerija