Смедерево
Туризам

ЗАВИЧАЈНИ МУЗЕЈ “КОТАРКА” НОВО МИЛОШЕВО

48395440_1065404120307908_3679040724868792320_n.jpg

 

Амбијенталној целини дворца грофовске породице Карачоњи у Беодри (Ново Милошево) као споменику културе од великог значаја, припада и Завичајни музеј “Котарка”. Од више економских објеката, данас су преостале само стара коњушница у ближем комплексу дворца и преко пута стари житни магацин, котарка и управна зграда са радионицама.  Када је 1781. године Богдан Карачоњи купио од бечког двора велепосед Беодру, па надаље, Беодра се интензивно развија да би током XIX века добила статус варошице, са преко 50 објеката. Најлепши објекти који су сачувани су: класицистички дворци породице Карачоњи, маузолејна црква и велики житни магацин преко пута старијег дворца који је очуван до данас. Управо тај житни магацин у свом комплексу имао је и котарку, зграду за чување кукуруза, која је данас захваљујући ангажовању општине и мештана претворена у јединствен музеј под оригиналним називом “Котарка”. 1994. године родила се идеја да се овај објекат рестаурира, обнови и у њега усели чак 4.500 експоната који се брижљиво чувају од заборава. Интензивно прикупљање експоната траје и данас. Радови на реконструкцији објекта почели су 2001. године а крајем 2006. године завршено је уређење објекта са три изложбене сале, санитарни чвор и канцеларија – депо. 

У првој сали представљено је урбанистичко и градитељско наслеђе развоја Новог Милошева: три црквене парохије и то две православне и једна римокатоличка, фотографије грофовске породице Карачоњи, потом експонати из области занатства, трговине и дечији кутак који садржи предмете и друге ствари које су се користиле у свакодневном животу. Посебан део посвећен је ватрогасном друштву које је основано 1889. године. Овој целини припадају и две реплике и то: грађанска девојачка балска  хаљина из XIX века као и реплика униформе слуге Андора Карачоњија. Фотографије и документа која су припадала двојици најпознатијих Милошевчана: др. Ђорђа Јоановића, који је оснивач медицинског факултета у Београду и Теодора Павловића, новинара и обновитеља Матице српске. У другој сали налазе се давнашње текстилне рукотворине, ћилими из периода XIX и почетка XX века “од једног или два лица”, народне ношње, пешкири са флоралним мотивима који су кориштени у разним обичајним обредима, златовези, девојачка спрема, разбоји, преслице, ступе за кудељу, мотовила за памук, прибор за вез и труковање. Уз све то изложено је и традиционално покућство са кухињским прибором и заједно са тим чине једну целину. Трећа просторија представља гостинску собу, тзв. предњу собу са креветом, клупом,столом и столицама, великим орманом и доловом са све ћилимима и крпарама, која нам дочарава живот једне добростојеће породице тог времена. Славска икона између два прозора, породичне фотографије и зидни сат са ланцима, употпуњују доживљај живота наших суграђана у XIX и почетком XX века 

IMG_9880-1024x683.jpg

  1. године адаптиран је и посебан део музеја у коме је изложен ситан пољопривредни алат, предмети везани за сеоски начин живота укључујући и летњу кухињу са предметима који служе за спремање хране. Крупније пољопривредне машине као што су: тријери за жито, колица, плугови, кантар, храстова бурад за вино, машина за запрашивање жита, сандуци за брашно, погребна кола уз бројне фотографије са имања у периодима сетве и жетве, дају нам слику сеоског живота Новомилошевчана.

 

Житни магацин, који се налази уз музеј Котарка, адаптиран је и претворен у изложбени простор 2017. Године. Након завршених конзерваторско – рестаураторских радова, овај велики објекат добио је ново рухо. Приземље које је реновирано и намењено културним дешавањима као што су: промоције књига, књижевне вечери, музичке вечери, манифестације различитих типова и тематике, “Ноћ музеја”, сусрети и дружења…Уске степенице које воде до галерије, воде у нас у један сасвим нови свет. Стална поставка фотографија из паорског и уопште друштвеног живота предходна два века, аутентичан бидермајер намештај у виду гостинске собе, балске хаљине у најлепшим бојама злата и аристократско црвене, венчанице и веридбене хаљине као и оригиналне црквене одежде из XIX века,  које су сачуване у старим ковчезима а сада, на нашу велику радост, изложене као експонати од посебног значаја. 

IMG_9975-1024x668.jpg

 

Наравно, да би прича о музеју и житном магацину била потпуна, у плану је и рестаурација и преуређење подрума житног магацина. Да ли ће то бити можда једна ретро – пивница или пак омиљени мартини и вотка које је са задовољством пио познати новомилошевачки Џемс Бонд, остаје да сазнамо.