Смедерево
Туризам

Црква манастира Старо Хопово посвећена је Св. Пантелејмону (27. јул/9. август). Манастир је смештен у источном делу Фрушке горе, на малој заравни, изолован и неприступачан, на удаљености око 2км североисточно од манастира Ново Хопово. Од манастирског комплекса којег је нкад чинила црква, једно крило конака северно од цркве и економске зграде, остала је данас само црква.

 

Народно предање приписује оснивање и овог манастира Ђорђу Бранковићу (1496-1502) као и манастира Ново Хопово и Фенек, Међутим први поуздан податак о манастиру Старо Хопово потиче из 1546. у најстаријем турском попису Срема (Сремски дефтер). Даље кроз XVI век манастир Старо Хопово помињу искључиво турски документи (1566-1569, 1588 и 1588-1595). Кроз XVII век нема помена овог манастира.

IMG_3088.jpg

На основу пописа канонске визитације митрополита Павла Неандовића из 1753. године знамо да је стара дрвена црква манастира Старо Хопово страдала у земљотресу 2 године раније и да је уместо старе подигнута данашња црква 1752. године. Такође постоје подаци о подизању привременог иконостаса (1754) и освешћење цркве (1756) за време игумана Захарија Миливојевића. Израдом новог трајног иконостаса везује се за сам крај XVIII века (1790-1973) ктиторством Ирижанина Георгија Катраћија. Зграда конака манастира Старо Хопово описано је у поменутом попису из 1753. године као мала грађевина сазидана од камена и опеке, северно од цркве.

IMG_3091.jpg

Црква манастира Старо Хопово делимично је оштећена за време другог светског рата, док је конак разрушен и попаљен, а иконостас делимично изгорео. У оквиру после ратне обнове манастира (1953) Покрајински завод за заштиту споменика културе у Новом Саду рестаурисао је црквену грађевину и преостале иконе са иконостаса манастирске цркве. Манастири је, нажалост, ненастањен, што се одражава на текуће одржавање зграде.

IMG_3107.jpg

Црква манастира Старо Хопово је мала једнобродна грађевина са централном апсидом споља петостраном, изнутра полукружном. У унутрашњости цркве јасно се издвајају три дела - припрата, наос и олтар. Пресведена је полу облицом, а над наосо је подигнуто, споља десетострано кубе које носе пандантифи ослоњени на пиластре. Кубе постављене на кубично постоље доминира над малом архитектонском масом цркве. Барокна кипа кубета завршена је латерном. Црква је зидана од камена. Кровни покривач је у време градње био од шиндре, данас је брод цркве покривен бибер-црепом, а кубе бакарним лимом. Фасаде цркве су украшене низом слепих аркада које се пружају дуж зидова, између кордонског и кровно профилисаног венца. Слепим аркадама је украшено и постоље кубета. На броду цркве су три прозора и један улаз (на западној фасади), на кубету је 10 уских, високих прозора, што обезбеђује добру осветљеност унутрашњости.

 

Уз ову цркву, као и уз цркве манастира Мала Ремета, није подизан звоник.