Смедерево
Туризам

ХРАМ СВЕТОГ АРХАНГЕЛА МИХАИЛА У НОВОМ КНЕЖЕВЦУ

Храм светог архангела Михаила у Новом Кнежевцу грађен је 1755. године на месту цркве која је постојала и раније, а у чијој порти се налазило гробље. Стара црква била је од трошног материјала (черпићи,ваљци), па је река Тиса својим изливањем прогутала за кратко време. То је био разлог да се приступи изградњи нове цркве, од чврстог материјала. Црква носи стилска обележја барока.

NOVI KNEZEVAC PRAVOSLAVNA CRKVA.JPG

Спољних украса је јако мало. Портали су једностави, исто тако и цело прочеље. Оно је потпуно равно, без декорације и са двоје неприметних врата изнад којих се истичу две надстрешњице. Торањ је такође сиромашно украшен, а тек на бочним зидовима се могу уочити нешто богатији лучни украси око прозора и у удубљеним нишама.

Novokneževačka crkva_18.JPG

Колико се спољашњост чини сиромашном, толико је унутрашњост богатије украшена. Иконостас је симетричан, а на њему се, осим икона, истиче богата резба која представља флоралне мотиве (храст, винова лоза, крин, пшеница, руже). Иконе су правилно распоређене, а распоред је скоро комплетан – недостаје само ред са великим празницима.

Novokneževačka crkva_30.JPG

У соклу (доња зона) су комбиноване сцене из Јеванђеља и Старог Завета, а у централној зони су престоне иконе Спаситеља Христа, Богородице, Архангела Михаила, Гаврила, светог Николе, те светог Јована. На Царским дверима је сцена Благовести, а на јужним и северним свети Георгије, те свети Димитрије. У зони изнад врата су представљене сцене Рођења Богородице, Тајне вечере и Ваведења Богородице. У следећој зони је ред икона дванаест апостола, а у зони изнад ред пророка. Централна икона је Силазак светог Духа, а изнад се налази икона Скидања са Крста. На врху се налази тематски склоп распећа, а са стране постоје још две иконе са по два српска светитеља које су касније рађене.

Црквена општина у Турској Кањижи је склопила Уговор са сликаром Теодором Поповићем, иконописцем из Великог Бечкерека, 1806. године. Ипак је иконостас осликао 1807. године Георгије Поповић, син Теодора Поповића, а разлог томе је смрт Теодора Поповића 1807. године. Тако је син Георгије преузео очев посао.

Богородичин и владичански трон је сликао Никола Алексић, а он је радио и зидне слике у цркви, 1848. године.

Монументалне композиције великих празника на своду и у припрати привлаче пажњу сваког ко крочи у цркву. Богат колорит истиче се нарочито на сцени Страшног суда која је представљена на западном зиду.

Од драгоцености у цркви истичу се старе богослужбене књиге из осамнаестог и деветнаестог века, те златни путир за венчање, дар Катарине Паћански Лукач, незаконите супруге спахије Ђорђа Сервицког.

Novokneževačka crkva_27.JPG

На спољном зиду хора на плочи стоји запис: ''Измолован св. храм Божији 1848. м. дек. 3., обновљен 1930., обновљен 1994.''.

У торњу су смештена три звона, али ни једно више није оригинално. Наиме, велико и мало звоно је скинуто у Првом светском рату, а средње је због напуклина преливено почетком седамдесетих година прошлог века. Нова звона (мало и велико) ливена су 1924. године у Суботици. Изузетно пријатан тоналитет (Moll) даје призвук туге. Оваква звоњава нарочито се итиче приликом прославе Ускрса, где се туга постепено претвара у радост.

 

Црква у Новом Кнежевцу стављена је под законску заштиту као споменик културе. Она поносно стоји и сведочи о духовности нашег народа у овом малом месту на обали реке Тисе.

Foto galerija