Смедерево
Туризам

Црква у Мачкату завршена је 1859. године. Посвећена је Светом Илији и има вредне старине из 19 века.

Ово је једнобродна грађевина са припратом и наосом, који дели зид са нишама. Полукружно завршена апсида је на источном делу цркве. Споља је кров двосливан, док је изнутра бачваст. На врху грађевине смештен је звоник, у доњем делу нешто шири са четири бифоре.

Западна фасада има мали испад са полукружним тимпаном. На северној и јужној фасади су дуги и уски полукружно засведени прозори и портал. Око целе грађевине је лучни фриз.

У власништву ове цркве је и неколико посебних икона, пренетих из старе чајетинске цркве брвнаре у Церову (1810-1860): Свети Сава, Стеван Првовенчани, Богородица са Христом, Исус Христос, Великомученик Георгије (на коме је ктиторски запис из 1809. године), затим Арханђел Михаило и Свети Ђорђе, икона из Свете Горе коју је цркви поклонио Љубомир Ковачевић, коју је добио на Атосу 1898. године.

У ову цркву пренети су и протоколи рођени од 1837. до 1850. године и грчки антиминс, поклон сердара Јована Мићића. Међу старинама је и свети путир од сребра, "Прилог краљице Наталије цркви Светог Илије".

Цркву у Мачкату можете посетити сваког дана, а више информација о цркви и њеном историјату може Вам пружити свештенство цркве.

Crkva u Machkatu slika 1.jpg