Смедерево
Туризам

Црква брвнара у Доброселици налази се у истоименом златиборском селу. Удаљена је 19 км од туристичког центра Златибора и 5 км од центра Водица (магистралног пута Београд – Јужни Јадран).

Најстарија упамћена црква брвнара у Доброселици и њени свештеници Гаврило и Божо помињу се 1749. године у запису из штампане књиге манастира Свете Тројице Пљеваљске. Због близине турских кућа и њиховог односа према православној светињи, народ је своју богомољу за ноћ расклопио и пренео преко брега на ново место. Када су је Турци 1806. године спалили, као и многе друге цркве Старог Влаха, на истим темељима је 1821. године изграђена нова црква.

Ckrva brvnara u Dobroselici slika 1.jpg

Црква је посвећена Светом пророку Илији, а на северној страни цркве сачуван је запис урезан на греди да је црква грађена 1821. године. Цркну је саградио сеоски мајстор Митар Удовичић.

По начину израде, појединим детаљима, масивној и лепо обликованој грађи овај објекат спада међу најлепше цркве брвнаре. Храм је правоугаоног облика са полукружном апсидом од брвана, дужине 8, а ширине 5 метара и припада типу најмањих богомоља. Некда је ова црква била покривена шиндром, али касније је преко ње постављен цреп ради боље заштите.

Ckrva brvnara u Dobroselici slika 2.jpg

Врата на западној страни су урађена у дрворезу, а у самој цркви постоји само олтарска преграда. Унутар цркве се налази иконостас са вредним иконама: Престоне иконе Пресвете Богородице и Исуса Христа, сликане на дасци дело зографа Алексија Лазовића, док су Царске двери (1,44 м џ 0,66 м) рад сликара Јанка Михаиловића Молера и спадају у његова најбоља остварења.

Цркву брвнару у Доброселици можете посетити сваког дана, а више информација о цркви и њеном историјату може Вам пружити свештенство цркве.