Рума
Туризам

unnamed-9.jpg

У оквиру овогодишњег сајма, који је трајао два дана, 28. и 29. септембра, осим доброг времена и разноврсних штандова, уприличено је предавање стручњака и додела награда излагачима. Докторка Виолета Мандић, докторка Дуња Копривица и Душица Ђиновић, дипломирани инжењер пољопривреде, одржале су едукативну трибину о здравој исхрани, конзервирању хране, као и предавање на тему „Прављења чипса од јабука“ свим заинтересованим грађанима Гроцке, која је надалеко познат воћарски крај и често, због тога, звана и „Мала Калифорнија“.

На уредно поређаним штандовима у „Грочанској чаршији“, самом центру Гроцке, могли су се погледати, купити, а и пробати различити џемови и ајвари, сви спремљени по старим рецептима преношеним са колена на колено. Тегле сложених љутих паприка, као и сувих нанизаних паприка у неким крајевима познатим и као сушпе, киселих краставаца, мешаних салата, као и ораховаче, меда и грнчарије у којој је и најбоље спремати здраву храну, док је у Великој сали Скупштине општине Гроцка Удружење жена из Гроцке приремило етно-изложбу на тему „Стари стољнаци, крпе и кухињски прибор“. Чланови риболовачког клуба „Дунавац“ су припремили за све суграђане првог дана пасуљ, а другoг дана Сајма рибљу чорбу, како би се мало окрепили.

nagrade.jpg

За то време петочлани жири, којим jе председавао Ђорђе Костић, представник Асоцијације шефова кувар Србије, уз своје колеге, такође из Асоцијације шефова кувара Србије, Добрилу Шаулу, Милета Савића и Предрага Крстића, и петог члана жирија Душка Живанчевића, помоћника председника ГО Гроцка, имали су задатак да оцене и одаберу најбољи џем.

На крају првог дана Сајма додељене су и награде и најбољи џем је, према мишљењу стручног жирија, ове године скувала Љиљана Калезић – Бокаловић. Друго место је припало Јелици Мирчета из Удружења пензионера Врчина, док је трећу награду добила Сузана Марков из „Домаћинства Томић“. А награда за најлепши штанд припала је Сањи и Јелени Станковић.

 

Уручене су и специјалне награде, које су припремили Асоцијација шефова кувара Србије и организатори овогодишњег Сајма, ГО Гроцка и ЈП „Пијаце и зеленило“ Гроцка, Удружењу жена Барајево, Госпави Николић из Болеча, Живадинки Јовановић из Удружења жена Дражањ, Јелени Марковић, Удружењу жена Бегаљице и Сандри Марковић из Удружења жена Калуђерице, за велику креативност.

На самом крају, Живадинка Аврамовић, заменица председника ГО Гроцка, уручила је захвалнице председнику и члановима жирија на њиховом труду и раду током овогодишњег Сајма зимнице у Гроцкој.

 

Снежана Недић

Foto galerija