Рума
Туризам

Легат Миодрага Марковића

Legat-Miodraga-Markovica-TO-Pozarevac-3.jpg

Миодраг Н. Марковић рођен је у Пожаревцу 4. децембра 1897. године. Припада покољењу које је доживело оба светска рата, прешао са српском војскому Албанију, учио и завршио школе у Француској и Енглеској, и достигао највише домете европске науке и културе. Његова генерација је дала и оставила свом народу праве бисере културе и науке.

Legat-Miodraga-Markovica-TO-Pozarevac-1.jpg

Упркос великим физичким напорима образовала се, упознавала и примала културу других народа, а истовремено уочавала и издвајала у нашем народу највеће вредности. Високо образовање, истанчан укус, рад и дружење у дипломатским представништвима широм света изнедрили су код Марковића велику љубав према уметности, а посебно према сликарству.

Legat-Miodraga-Markovica-TO-Pozarevac-2.jpg

Дружећи се са сликарима он је стрпљиво и префињено стварао уметничку збирку, коју је при крају живота поклонио граду Пожаревцу. Та збирка, која је за јавност отворена 1982. године, представља српско сликарство двадесетог века и истовремено говори о Миодрагу Марковићу који је личним избором уметника и дела открио најскровитији део сопствене душе.