Рума
Општина Рума

ОПШТИНА РУМА

Рума је град са нешто више од 30.000 становника, који се разбашкарио у самом срцу Срема, невеликог, али интересантног и узбудљивог региона, окруженог Дунавом, Савом и Босутом. Почев од леве обале реке Саве према северу, Срем се пружа кроз столетне шуме, преко ритова и бара, од којих је најстарија и најпознатија она Обедска, до ове најмлађе, по имену Трсковача. Затим плодном равницом, кроз рузмарински део ка северу, онако сремачки натенане, израста до највиших Врхова Фрушке горе, коју овде, и поред скромне просечне висине од око 450 метара, планином зову. Највећи резерват липе у Европи.

Panorama Ruma, autor Đani Bardoti - Copy.jpg

Национални парк у којем можете пронаћи бројне шумске изворе, разноврсну дивљач,  у чијем подножју се налазе вештачка језера богата рибом, познат је у свету и по својих 16 манастира насталих у XV и XVIвеку. У средишту све те лепоте, крај магистралне пруге Београд - Загреб и ауто-пута истог правца, магистралног пута Нови Сад - Шабац - Лозница, и регионалних путева који воде од Семберије према Новом Саду, као и од Сремске Митровице према Инђији и Земуну, на 40-так километара од Аеродрома „Никола Тесла“, налази се Рума. За њу, парафразирајући чувену изреку да „сви путеви воде у Рим”, овде знају да кажу и да „сви путеви воде кроз Руму”.

Jezero Borkovac, autor Đani Bardoti.jpg

Рума се налази баш на 45. упореднику, односно на пола пута између Екватора и Северног пола, на стотинак метара надморске висине. средишном делу Срема, на потезу од леве обале реке Саве до подножја Фрушке горе, на површини од 582 км2, простире се Општина Рума, са једним градским и својих 16 сеоских насеља, која, свако на свој начин, својом богатом историјом, културном баштином, туристичким потенцијалима и природним лепотама, представљају занимљиве дестинације. Зато вам поручујемо добродошли у Руму, добродошли у вашарски, тамбурашки и фестивалски град, који на најлепши начин, кроз уживање у традиционалној гастрономској понуди и фрушкогорском вину, мири доњи и горњи Срем.