Пожаревац
Помоћник градоначелника за заштиту животне средине

Драган Ћурчија – помоћник градоначелника за заштиту животне средине

 

Dragan-Ćurčija.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рођен 3. септембра 1954 у Пожаревцу. Основну школу завршио је у Пожаревцу.  Школовање наставља, као један од најбољих ђака у Војној ваздухопловно-техничкој школи, смер телекомуникације у ваздухопловству у 25. класи у Краљеву. По завршеној школи бива распоређен у чету ВОЈИН ( ваздушно осматрање, јављање и навођење ), на аеродрому „Плесо“ у Загребу. Поремећени односи унутар ЈНА, као последица МАСПОКА, осећају се у свакодневним односима командног кадра. Због тога као и чињенице да је ССНО одбио његов захтев за дозволу уписа на филозофски или правни факултет, часно напушта ЈНА, задржавши чин и положај у ТО. Телеграфиста је и телепринтериста I класе. Године 1977 запошљава се у јавном предузећу“ Комуналне делатности“ у коме руководи разним процесима рада нешто мање од 20 година. У тада заједничком предузећу са водоводом и канализацијом, израђује Приручник за обуку радника у области заштите на раду у комуналним делатностима, при чему је морао да изврши макро и микро снимање свих процеса рада и радних места у овој области, тако да је добро упућен у све послове који данас обављају комунално и водовод и канализација. Приручник су користиле и друга предузећа у овој области широм Србије. По занимању је правник, дипломиравши на Вишој управној школи у Загребу 1981 године. Одбрану дипломског на Правном факултету у Осјеку спречава почетак ратних сукоба.

На парламентарним изборима 1994 године, биран је за народног посланика. У Народној скупштини Републике Србије био је члан Одбора за уставна питања, члан Законодавног одбора и члан Комисије за спровођење Закона о ограничењу промета непокретности на делу територије Републике Србије, као и других комисија и радних тела скупштине.

Побеђује на већинским локалним изборима 1996 године и постаје одборник Скупштине општине Пожаревац.

Године 2013, постаје помоћник градоначелника за заштиту животне средине, на којим пословима и данас ради. 2016 године добија међународни сертификат „Стручњак за управљање отпадом“од Немачке међународне компаније.

У приватном животу наклоњен је уметности нарочито сликарству. Бавио се активно спортом ( фудбал и карате ). Бавио се активно и музиком, свира бубњеве и гитару. Писао је неколико стотина објављених новинских аналитичких текстова. Објављивао је карикатуре и афоризме у дневним листовима и оснивач је власник и уредник првих независних новина на територији Града Пожаревца, „Гласа Народа.“ Срећно ожењен супругом Јадранком већ скоро 40 година и живе у свом двособном стану у Пожаревцу.