Пожаревац
НАРОДНИ МУЗЕЈ ПОЖАРЕВАЦ

Адреса:  Др. Воје Дулића 10-12, 12000 Пожаревац, Србија

Телефон: 012/223-597

радно време:

понедељак – петак 7:30 до 20:00

субота 8:00 – 14:00

недеља нерадан дан, осим ако је групна посета претходно најављена.

Групне посете најавити преко телефона : 012/223-597

сајт: www.muzejpozarevac.rs

 

muzej copy.jpg

Народни музеј је музеј комплексног типа, основан 1896. године и његове збирке су смештене у пет објеката.

У главној згради музеја налазе се поставке  у којима су изложени археолошки предмети и праисторијске, античке, виминацијумске и средњовековне збирке.

Међу бројним вредним експонатима посебно место свакако заузимају фреске из фреско осликаних гробова из Виминацијума и грб Виминацијума, остава сребрног накита из села Баре, као и предмети израђени од свих врста метала (бронзе, сребра, злата, олова, гвожђа), стакла, кости, стаклене пасте, глине, мермера. У збиркама се налазе колекције накита, оружја (израђеног од метала, камена), алатки, посуђа (од стакла, метала, глине), фибула, жижака и др.

У дворишту исте зграде је и лапидаријум у коме се налазе скулптуре, надгробне стеле, саркофази, делови архитектонске пластике, стубови и капители.

 

legat copy.jpg

Галерија спомен збирке Миодрага Марковића (Воје Дулића 12) излаже уметничке слике на сталној поставци. Неки од уметника чије се слике налазе у збирци су: Јован Бијелић, Милан Коњовић, Зора Петровић, Љубица Сокић, Пеђа Милосављевић и др.

dobrnjac copy.jpg

У ,,Кући Добрњчевих” (Немањина 33) постављена је изложба ,,Култура становања у Пожаревцу у XIX и првој половини XX века” – приказан је ентеријер српске куће која прати развој становања људи кроз предмете из етнологије и примењене уметности који су се налазили у домовима имућнијих Пожаревљана.

 

tulba copy.jpg

У Етно-парку на брду Тулба је изложба на отвореном објекти народног градитељства, а у главном објекту се могу видети и експонати из етнолошке збирке.

 

pozarevackimir copy.JPG

Поред Етно-парка се налази шатор Пожаревачког мира, који са сталном поставком симболично представља Царски шатор у коме је потписан Пожаревачки мир 1718. године.

Народни музеј је у априлу 2011. године добио један од најлепших изложбених простора у самом центру града, садашњу Галерију савремене уметности у којој је до сада излагао велики број уметника. Овај изложбени простор предвиђен је за повремене изложбе, којих је до сада било преко 170.

Музеј издаје часопис Виминациум, од 1986. године и до сада је изашло 15 бројева.