Петровац на Млави
Туризам

Рекреационо угоститељски центар „Ждрело“, популарна „Бања“ Ждрело налази се на месту где се плодна Стишка равница на чудесан начин провлачи кроз Горњачку клисуру и уздиже у Хомољске планине. Налази се на 11-том километру пута Петровац – Жагубица у подножjу два доминантна хомољска врха Вукан и Jежевац.

Screenshot 2020-10-03 at 01.46.57.png

Приликом истраживања наслага угља на овом подручjу 1986. године из бушотине jе избио jак млаз термоминералне воде чиjа температура на површини износи око 40 Ц степени. Вода долази са дубине од 180 м где температура прелази 80 Ц степени. Пошто пролази кроз хладне слоjеве земље на површини постиже и задржава константну температуру од 40 Ц и лети и зими.

Ова термоминерална вода изузетног хемиjског састава и карактеристика припада групи олигоминералних сулфидних хомеотерми. Захваљуjући своjоj температури и хемиjском саставу ова вода се према налазима Института за физикалну медицину и рехабилитациjу Републике Србиjе, као и Завода за интерне болести „Др Властимир Годић“ из Београда може успешно користити и у терапиjске сврхе као допунско средство при лечењу запаљенског реуматизма (реуматоидни артритис, Бехтревљева бол), екстраартикуларног реуматизма (фибриозити, миозити, паникулити, тендинити) последица траума и стања после прелома костиjу и хируршких интервенциjа на коштаном систему.
Захваљуjући свом изузетном хемиjском саставу вода се успешно користи и у лечењу кожних болести, екцема, гљивичних обољења псориjазе, зацељуjе ране, а после купања у овоj води кожа постаjе меканиjа и затегнутиjа.Охлађена може да се пиjе и помаже код гастритиса.

Screenshot 2020-10-03 at 01.47.38.png

Бања Ждрело располаже отвореним и затвореним базенима, аква парком са топлом водом, велнес центром, салама за масажу са лековитим блатом, морском водом, ђакузи кадама, саунама, солариjумом, хотелом ,рестораном и другим садржаjима. Аква парк jе jединствен у Србиjи jер може да се користи и лети и зими..
У отвореним базенима вода се помера као „брза река“ тако да купачи могу да jуре базенима уз помоћ пумпи коjе гураjу топлу воду. Постављена су и три тобогана за разне узрасте купача.

У склопу комплекса налазе се и терени за кошарку и мали фудбал. На врху обjекта налази се нудистичка тереса на коjу се долази лифтом. У смештаjном делу има четрдесетак постеља. Како jе интересовање за бању премашило сва очекивања власник Драгиша Милоjевић изградио jе нов хотел са 6 апартмана и 54 собе.