Нови Бечеј
Туризам

Међународни фестивал кобасица „Клобасафест“спада међу наjмлађе манифестациjе у општини Бачки Петровац, што не оспорава његов квалитет и чињеницу да  jе jедан од наjпосећениjих  и наjпопуларниjих догађаjа коjи се организуjу у општини. Први пут jе приређен  2016. године и тада jе утврђен термин његовог одржавања – половина фебруара, време свињокоља. Већ прву годину фестивал добиjа међународни карактер.

Festival kulena.jpg

 

Свињокољ полако нестаjе из нашег живота и зато оваj догађаj све више добиjа на значаjу. На сваком традиционалном свињокољу, током кога се окупљала цела породица, неизоставни  део jе била кобасица. Данас jе све мање свињокоља и само понеки jош чуваjу оваj обичаj, традициjу доброг укуса. А како исти не би пао у заборав, организатори су одлучили да прикажу израду овог специjалитета и уjедно да представе нашу средину.

Ради визуализациjе себе и петровачког бренда - кобасице, Месна заjедница Бачки Петровац приређуjе овакав jединствени догађаj на коjем се представљаjу броjни произвођачи кобасица , а где се могу дегустирати и специjалитети других земаља. Ова манифестациjа из године у годину расте и привлачи све већи броj учесника и посетилаца.