Мерошина
Брест

Брест

За село  се веруjе да jе настало у време турске владавине. Први досељеници су дошли из села Бресjе, негде на Косову, тако да jе  данашње село добило име Брест да би се сачувала успомена на стари завичаj.

По jедном предању коjе се вековима преноси, каже се да jе Брест први пут био подигнут на месту званом Селиште. Овде се прича да jе било мало jезеро и да се у њему удавила нека девоjка, коjа ниjе хтела да се уда за неког старог Турчина. После овог догађаjа село се преселило на данашњу локациjу.

За Брест се прича да jе зидан циглама са оближњег археолошког налазишта Кулина, близу Градишта.

На месту где jе данас саграђена црква Св. Петке постоjали су остаци неког стариjег храма, чиjи jе под био око метар нижи у односу на околно земљиште. Приликом рашчишћавања терена за нови храм пронађен jе метални крст, а недалеко од цркве откопан jе jедан споменик у облику обеликса, поломљен на три дела. Оваj споменик jе био подигнут жртвама бугарског терора  из Бреста у Првом светском рату. Претпоставља се да су у Другом светском рату, споменик поломили и закопали Бугари, како би прикрили злочин своjих сународника.

У селу постоjи стара, напуштена и разрушена школа, саграђена 1938. године коjу су похађала деца из Бреста и Мерошине.

Брест jе ратарско и сточарско село.