Ковачица
Музеј лутака - Црепаја

Уметница Олга Лукић jедном jе уочила jако стару неуредну лутку и уз немали труд рестаурирања добила jе прелеп одсjаj и успомену на игре из 19. века. Ово jе био почетак jедног занимљивог хобиjа, коjи се убрзо претворио у главни посао и Олгин живот. Постала jе колекционар ретких, древних лутака, направљених наjкасниjе средином двадесетог века. Тако jе пре више од 5 година створена колекциjа коjа jе данас постала значаjна. Почетком 2020. године отворен jе први и jедини музеj винтажних лутки у земљи. Музеj лутака одмах jе постао туристичка атракциjа и jедан од центара културног живота у провинциjи Црепаjа недалеко од Београда, пружаjући људима прилику да виде и цене лутке, коjе су оригинална уметничка дела.

Screenshot 2021-01-04 at 22.47.29.png

Збирка музеjа се стално ажурира. Лутке се пажљиво рестаурираjу, облаче у одећу коjа одговара времену њиховог рођења, а затим проналазе своjе место у музеjу.

Screenshot 2021-01-04 at 22.47.01.png

Како су одгаjане наше прабаке и баке, чиме су се деца протеклих векова играла, коjа су ремек дела великих маjстора лутака створила - све се то може видети из сталне поставке музеjа. У њеном кибиц прозору су старе "фраjле" из Француске, Немачке, Енглеске, Холандиjе, Русиjе, Jапана итд. Поред лутака изложени су и њихова одећа и обућа, шешири и сунцобрани, накит и одевни прибор, предмети за домаћинство, сребрни предмети и миниjатурни намештаj... Да назначмо да jе сам простор Музеjа аутентична воjвођанска кућа из краjа 19. века изграђене од праве непечене цигле са аjнфор капиjом и кибиц прозором коjи jе ретко сачуван до нашег времена.

Screenshot 2021-01-04 at 22.46.07.png

Сврху Музеjа одредила jе оснивачица Олга од његовог отварања- то jе добротворни донации Музеjа лутака - best friends animal society - Друштву наjбољих приjатеља животиња - организациjи за заштиту животиња. Група посеже широм земљине кугле са прихватилиштима, спасилачким тимовима и члановима коjи промовишу усваjање кућних љубимаца. У проjекту су учествовали познати људи - уметници, дизаjнери, певачи, ТВ водитељи, редитељи, продуценти и сл.

 

Контакт:
Олга Лукић, оснивач
7. jула 4, Црепаjа
e-mail: muzejlutaka@gmail.com
https://muzejlutaka.com/