Костолац
УДРУЖЕЊЕ СЛОВЕНАЦА

 

Полазећи од чињенице да у Костолцу живи око 250 људи словеначког порекла, 2013. године, поводом стогодишњице доласка првих Словенаца у Костолац због рада у руднику угља, основано је Удружење Словенаца, као огранак Друштва Словенаца „Сава“ из Београда.

Удружење окупља грађане словеначког порекла и кроз дружење и велики број различитих садржаја успешно промовише и негује словеначку културу и језик у Градској општини Костолац, али и Граду Пожаревцу. Сарађује са свим институцијама културе и удружењима у граду.

Од свог оснивања, у сарадњи са Техничком школом са домом ученика „Никола Тесла“, ор­ганизује бесплатну наставу словеначког је­зика. Уз помоћ Градске општине Костолац и Града Пожаревца, Удружење је омогућило многобројне посете највиших представника Републике Словеније у Србији.

Захваљујући чврстим везама са амба­садом Републике Словеније и Словеначким пословним клубом, Удружење Словенаца у Кос­толцу настоји да допринесе побољшању кул­турног и економског живота становника Кос­толца кроз разне донације и организовање разноврсних догађаја. Председник Удружења Словенаца у Костолцу је Саша Радић.