Инђија
Туризам

Карађорђев град, саградио је у периоду од 1811 – 1813, Карађорђе Петровић вођа Првог српског устанка који као први владар обновљене Србије доноси економски и културни развитак Тополи. До данас је очуван: рестаурирани конак са кулом, црква са звоником и школа у којој се данас налази Народна библиотека “Радоје Домановић”.

Karađorđev grad foto Zoran Petrović-min.jpg

У конаку је стална изложба личних предмета Вожда и аутентично оружје из Првог српског устанка међу којима је и оригинални Карађорђев топ познат под именом “абердар”. На топу недостаје десна ручка коју је краљ Петар И Карађорђевић искористио као основу за све крунидбене инсигније желећи да симболично повеже своју владавину са славном владавином свога деде, Вожда Карађорђа.

 

Црква Пресвете Богородице , у народу позната под називом Карађорђева црква, једнобродна је грађевина са основом у облику уписаног крста. Грађена од ломљеног камена, а њен двосливни кров покривен је ћерамидом. Уз западни портал подигнута је спратна кула звонара, такође од камена, која је истовремено служила и као одбрамбена кула. Полукружна и витка, купола цркве прекривена је шиндром – плочама од храстовог дрвета. Купола је споља ортогонална, а изнутра полукружна. Црква делује прилично рустично, али се одликује изузетно складним пропорцијама. Споља је окречена белом бојом. Унутрашњост цркве, богато је осликана и са иконостасом у дуборезу, одаје утисак склада и префињености.

Vožd Karadjordje -min.jpg

Карађорђева црква јесте својеврстан историјски споменик и доказ бурних догађаја у Тополском крају. У цркви, која се и данас сматра градском, свакодневно се одржавају богослужења.
Дом Карађорђевића у цркви је поставио спомен-плочу са именима ратника из овог краја, погинулих у балканским ратовима 1912. И 1913. године. Центром утврђеног града доминира споменик Карађорђу подигнут у новије време, дело Петра Палавичинија.