Инђија
Туризам

КАТОЛИЧКА ЦРКВА СЕНТ ИШТВАНА, ВРАЊЕВО

 

vranjevo.jpg

1881. године по налогу Торонталске жупаније на месту садашње католичке цркве, изграђена је прва црква за вернике католичке вероисповести. До тада верници су користили просторије приватне куће Фејеш Јаноша за проповед своје вере. Кућа се налазила тик уз данашњу цркву. У то време цркви је додељен и 120 кј оранице и тим новцем плаћен је и први свештеник ( плебанош) ове богомоље Макра Имре из Сегедина. Изграђен је жупски дом и створени су услови за изградњу цркве.  

Нова католичка црква посвећена Сент Иштвану, грађена је у периоду око 1903. године у готском стилу. Уз помоћ врсних инжењера и рестауратора оног доба, црква је подигнута на задовољство католичких верника. План цркве израдио је Келнер Мишка под надзором инжењера Будаиа и уз врсног извођача радова Ђерки Иштвана. За осликан олтар заслужан је Киш Ференц а малање је мајсторски урадио Стојан Лазић 1926.године. За сликарске радове као и осликавање олтара, био је задужен Киш Ференц.  Два споредна олтара: Богородица Света Марија и Света породица представљају аутентичност богомоље. Сат на торњу цркве суграђане подсећа на пролазност и на важност сваког тренутка у животу…

Велика звона постављана су пре зидања јер их је било немогуће унети кроз врата, она су реквирирана у Првом светском рату као и сва остала звона других храмова. Торањ је висок 46 метара.

Први свештеник ипак напушта католичку плебанију, одлази у Будимпешту и бави се новинарством.

Католички свештеник наше општине Јожеф Мелар као и његов предходник Јанош Шоти, прикупљали су средства за обнову ове цркве годинама и коначно 2014. године уз значајну помоћ општине Нови Бечеј и Месне заједнице Нови Бечеј, успевају да обнове и рестаурирају цркву.