Инђија
О ОПШТИНИ

Општина Инђија је смештена у североисточном делу Срема, на јужним обронцима Фрушке горе. Заузима површину од 384 км² и чини је 11 насеља: Инђија, Бешка, Нови Сланкамен, Нови Карловци, Крчедин, Чортановци, Марадик, Љуково, Стари Сланкамен, Јарковци и Сланкаменачки Виногради. У њима данас живи око 47.500 становника различитих националности.

 

Zgrada-OU-1024x641.jpg

Рељеф општине карактеришу обронци Фрушке горе који се протежу северним делом територије и плодна равница у јужном делу. Клима читавог региона је умерено-континентална. Најхладнији месец је јануар са просечном температуром од -1ºC, а најтоплији су јул и август са просечном температуром од 22ºC.

Многобројни културно-историјски споменици, од праисторије до новијег времена, сведоче о бурној прошлости овог подручја. Иако насељеност територије општине датира из праисторије, први писани подаци о самом насељу Инђија потичу из средине 15. века. Остаци римских и средњовековних утврђења и споменик Сланкаменачкој бици говоре о стратешком значају овог подручја уз Дунав који је кроз историју представљао границу различитих империја.

Данас је општина Инђија једна од најразвијенијих општина Србије. Доминантне привредне гране су пољопривреда, индустрија, мала привреда (производно и услужно занатство), трговина и туризам.