Београд - Гроцка
Туризам

Винариjа Александровић д.о.о
Винча, Топола - Опленац
34310 Република Србиjа

‎+381 34 826 555 (08 - 16)

office@vinarijaaleksandrovic.rs

Побрђа Опленца људи су од давнина користили за узгаjање винове лозе. Место из кога винариjа Александровић потиче, вуче своjе корене, а пре свега назив, из далеке прошлости. У римско доба Винцеа, у средњем веку Виница, а данас Винча - директна jе асоциjациjа чиме се становништво овог места од давнина бавило. Почетком двадесетог века у околини Винче подигнута jе Венчачка виноградарска задруга, а затим виногради и подрум краљева Петра и Александра Карађорђевића коjи су пронели славу опленачких вина широм Европе.

Screenshot 2020-05-26 at 23.45.32-min.png

1903.
Породица Александровић, коjа се више од сто година бави виноградарством и винарством, од почетка jе блиско сарађивала са виноградарима и винарима краљевих подрума, а налазила се и међу оснивачима Венчачке виноградарске задруге. Прадеда Милош Александровић jе био jедан од оснивача Венчачке виноградарске задруге 1903. године, а породица jе до почетка ИИ светског рата имала 30.000 чокота. Виноградарску и винарску традициjу су наставили деда Живота и Александар Александровић.

Када jе 1992. године чувени дворски подрумар Живан Тадић, коjи jе после II светског рата емигрирао у Канаду, сазнао да породица Александровић обнавља винарску традициjу опленачког краjа,  послао jе у Винчу оригиналну рецептуру - сортни састав Триjумфа, наjбољег вина краљевих подрума, коjе се пре другог светског рата пило на скоро свим европским дворовима. Тако смо у нашем подруму, на основу пожутелог рукописа почели да исписуjемо нове странице дуге породичне историjе виноградарства и винарства ослањаjући се на искуства предака, нова научна сазнања и модерну технологиjу.

 

Trijumf-Chardonnay-Sparkling-25-60-min.png

Данас jе породица Александровић са своjим винима водећа српска приватна винариjа и за производњу своjих врхунских вина користи 75ha сопствених винограда засађених висококвалитетним сортама грожђа. Виногради се налазе на свега неколико километара од винариjе, на три различите локациjе - Винча, Jежевац и Бокања, коjе се одликуjу различитим микроклиматским условима и типовима земљишта. Земљишта на коjима су подигнути засади припадаjу типу гаjњача и смоница у огаjњачавању. То су лака до средње тешка земљишта, водопропусна и добрих физичко-хемиjских особина. Одликуjе их низак садржаj хумуса, што у спрези са слабо буjним подлогама и благом прихраном, омогућава да добиjемо ниске приносе и висок квалитет грожђа. Брдо Jежевац jе посебно карактеристично по своjоj скелетноj структури. На овоj локациjи, земљишта су наjсиромашњиjа хумусом, а наjбогатиjа каменом.