Бачка Паланка
Туризам

 

Подземни тајни град Карађорђевића

 

podzemnigrad1.jpg

 

Недалеко од гвозденог моста на Дрини, у великом, стеновитом брду налази се подземни град-склониште. У утроби брда, по налогу краља Александра Првог Карађорђевића, изграђен jе подземни град коjи чини лавиринт одаjа ископаних у камену за краљево ратно командно место и дужи боравак већег броjа људи под земљом.

IMG_2337.JPG

 

Градња подземног града почела jе 1931. и траjала jе све до убиства краља Александра у Марсеjу 1934. Посао jе прекинут, а то тада jе урађено око две трећине склоништа.

Ово место коришћено jе само jедном, априла 1941. године, када jе пре одласка у избеглиштво, своjу последњу ноћ у Србиjи, у недовршеном сколиншту, провео млади Петар IIКарађорђевић.

Дуж око километар и по ходника налазе се просториjе, собе, сале, кабинет, дворане коjе су измалтерисане и окречене у бело и коjе су по завршетку градње требале да приме од три до пет хиљада људи са свим условима за несметан боравак под тонама стена. Ту jе и капела са местом за олтар, jедина, орнаментом дуж зида украшена просториjа. Остали зидови ишарани су потписима ретких посетилаца.

podzemnigrad5.jpg

 

У подземним просториjама уопште ниjе хладно, температура jе од 14 до 16 степени, а влаге има врло мало. Цео таj простор су природно шупље стене коjе су додатно издубљене, а ово место коришћено jе само jедном, иако ниjе било довршено.

Jош се истражуjе шта се све налази у седамдесетак просториjа, а за сада се зна да су тунели ископани у облику часног крста, као и да се у овом лавиринту налазе остаци капеле, олтарски простор и краљевска чесма. Склониште подигнуто између два рата, има излаз и у лагуме римског града Ад Дринума, коjи jе повезивао обе дринске обале.

Foto galerija