Бачка Паланка
Туризам

У средњовековним изворима, под именом Грабовци спомињу се два места, у јужном Срему и околини Сланкамена, 1391. и 1404. године. Изгледа да је село на данашњем локалитету дуже време било пусто, да би поново било насељено тек половином 18. века.

Grabovci.JPG

Постоји податак по коме је у Грабовце досељена 61 избегличка породица, након завршетка рата између Хабзбуршке и Османске царевине, 1738. године. У састав Војне границе Грабовци улазе као пустара, у којој се, 1756. године, налази 80 домова, укључујући и школу изграђену од дрвета. Од тада, број Грабовчана непрекидно је растао, све до Првог светског рата, када су аустријски војници спалили део села. 

 

Грабовчани су познати по својим лубеницама, паприци, успешни су и у узгоју свиња. Село живи у лаганом ритму. Налази се у бајковитом окружењу, обавијено храстовом и грабовом шумом, где се у обиљу шумских плодова могу пронаћи и скупоцени бели тартуфи. Кроз село се пружа канал Врањ, недалеко је Специјални резерват природе Обедска бара. Лети се цело село спушта на леву обала обалу Саве.