Бачки Петровац
Туризам

Ергела Љубичево

 

ErgelaLjubicevo-20.jpg

Једну од најстаријих ергела у Србији је 1860. године основао књаз Милош Обреновић на имању „Морава“, поред Велике Мораве. Налази се на удаљености 5 км од града. Настала је са циљем да се унапреди коњарство од најбољих коњских раса. Касније, његов син Михаило овом поседу на 300 хектара површине даје име „Љубичево“, по својој мајци, кнегињи Љубици.

ErgelaLjubicevo-8.jpg

У Љубичеву је подигнут Љубичин конак, као и неколико штала где је књаз држао своје коње. Ергела је почетком 20. века израсла у институцију европског ранга и имала је око 500 грла. Прославила су је грла Љубичевац, Кастор, Рамоз, Хајџан. Споменик подигнут грлу Љубичевац, који је освајач „Трипл круне“ (непобеђен галопер), налази се у центру ове оазе мира и тишине где су и бројне стазе за шетњу. За ергелу је везана туристичко – спортска манифестација „Љубичевске коњичке игре“.

ErgelaLjubicevo-9.jpg

 

Мини Авантура парк . Парк попут овог има за циљ да децу још више приближи природи и физичким активностима, како због природних материјала од којих је направљен, тако и због самог амбијента у коме је постављен. Деца могу да провере физчку издржљивост и менталну снагу, сналажење у савладавању препрека у Авантура парку који је намењен узрасту деце од 5 до 12 година.

ErgelaLjubicevo-14.jpg