Бачки Петровац
Туризам

У духу традиције и очувања старих српских заната, спремању етно хране и очувања других српских обичаја, на територији града Пожаревца организују се Етно фестивали и манифестације. Један од таквих је и Ускршњи етно фестивал који се одржава сваке године , другог дана Ускрса, у Пољани, односно у порти манастира Сестрољин.

EtnoFestivalPoljana-10.jpg
На прошлогодишњем фестивалу учествовало је око 1.160 уцесника из целе Србије, Словеније и Македоније…
Учесници се надмећу у фолклорним играма, у спремању традиционалних јела , ручним радовима и старим занатима. Организује се и избор за најлепше офарбано ускршње јаје, као и надметање у туцању фарбаних ускршњих јаја, избор за најлепши штанд, као и за најоригиналније јело.

EtnoFestivalPoljana-18.jpg

Иначе, своју традицију постојања и афирмацију културно-уметничког рада друштво негује од раних тридесетих година прошлог века. У свом саставу има фолклорну, музичку, ликовну и етно секцију и броји преко 150 чланова. Етно секција своје етно умеће, ручне радове, старе занате, припремање хране на стари традиционалан – етно начин крунисала је организовањем овог фестивала, као и учешћем на сајмовима и фестивалима етно хране и фолклора широм Србије са Туристичком организацијом града Пожаревца.

EtnoFestivalPoljana-20.jpg

Циљ фестивала је очување и неговање традиције, промоција народног стваралаштва, традиционалних јела и пића, фолклорног богатства и обичаја народа Источне Србије. Истовремено то је прилика да се промовише Пожаревац и његови туристички потенцијали, као и Браничевски округ.

 

Foto galerija