Бачки Петровац
Туризам

 

Lukaceva-ulica.jpg

 

 

 

НОВИ КАРЛОВЦИ

Нови Карловци, познати и као Сасе међу локалним становништвом, насеље jе у општини Инђиjа удаљено 10 километара источно од Инђиjе. Налази се на 45 степени северне географске ширине и 20 степени источне географске дужине. Насеље се простире на 54,6 км² и налази на 104 метра надморске висине.

DSC_0051 copy.jpg

Црква у Новим Карловцима - фото Јелена Јелачић

Према последњем попису становника у Новим Карловцима живи нешто више од 3000 становника. Наjвећи проценат jе Срба (96%), док остатак чине Хрвати, Словаци Роми, Украjинци и др. Просечна старост становништва jе 40,4 година.

Назив Сасе далеко jе познатиjе и коришћениjе име за Нове Карловце међу локалним становнштвом. Таj „надимак“ добило jе због пољског цвећа сасе коjег у овом краjу има у изобиљу. Ипак, име Нови Карловци потиче из средине 18. века када су насељавање овог подручjа започели становници Сремских Карловаца. Наиме, давне 1720. због претрпљене велике штете у рату са Турцима, становници Сремских Карловаца поднели су молбу да им се уступе пустаре Сасе, Пазова и Jарковци. Исте године три карловачка трговца закупила су таj простор и насељавање jе могло да почне.

DSC_0063 copy.jpg

Унутрашњост цркве - фото Јелена Јелачић

Необично бурна историjа овог малог места, опасаног кукурузима, репом и сунцокретима, заувек jе забележена на цркеном поду, где су 1943. усташе побиле десетине људи. Сасани су десетак дана организовали одмазду, али немаjући више од неколико старих пушака, исекли су стабљике сунцокрета и уз велику граjу пресрели усташе из суседног Сланкамена и наводно, на смрт их преплашили и отерали. Остали су познати као „Сунцокреташка чета“. Како било, попови се отад правдаjу да нема средства за чишћење и четке коjи би могли да оперу крв са црквеног пода па jе он и дан-данас прекривен тепихом.

DSC_0074 copy.jpg

Под цркве у Новим Карловцима- фото Јелена Јелачић

Мештани локалних села у шали Сасане зову Минђарима. Њима таj надимак не приjа, нарочито кад се зна зашто им jе оваj надимак додељен. Кажу, кад су за време Мариjе Терезиjе допустили да синови jединци не иду у воjску, одједном су се сви Сасани закитили минђушама - воjвођанским обележjем за сина jединца.

DSC_0089 copy.jpgШкола у Новим Карловцима - фото Јелена Јелачић

Нови Карловци су типично воjвођанско село са две улице „у крст“, црквом и школом у центру, и околним улицама коjе се секу под правим углом.

Основна привредна делатност становника Нових Карловаца jе пољопривреда, и то ратарство и производња пшенице, кукруза, шећерне репе и сунцокрета.


Главна културна манифестациjа у насељу jе „Сремска потковица“ коjа се одржава сваке године на „Марков дан“, 8. маjа. Манифестациjа jе такмичарског карактера и подразумева учешће више категориjа запреге – од jеднопрега до седмопрега. Учесници су многоброjне узгаjивачнице коња и ергеле из целе Србиjе.