Бачки Петровац
Туризам

 

 IMG_1600.jpg

Храм Преподобне мати Параскеве — Нова Пазова

Храм Преподобне мати Параскеве налази се у улици Цара Душана бр. 16 у Новоj Пазови. На празник Материце, 2003. године, освећено jе земљиште на ком ће, 2004. године почети изградња храма Преподобне мати Параскеве, по узору на Лазарицу из Лазарева, код Бања Луке. Груби грађевински радови завршени су 2007. године, трудом производног грађевинског – трговинског предузећа “Елоксал” д.о.о. Ваљево”.

Над пливаjућим темељима, средствима из буџета новопазовачке месне заjеднице, као и добровољним прилозима верника, подигнуто jе велелепно здање, зидова високих преко седам метара, са звоником од 45,5 и куполом од 29 метара. Након храмовне славе, 27. октобра 2013.године, захваљуjући материjалноj помоћи примљеноj од Општине Стара Пазова, као и несебичном залагању њеног председника Ђорђа Радиновића, изграђена jе ограда на западноj, jужноj и севереноj страни порте, коjа jе, заjедно са соклом, обложена наjквалитетниjим гранитом. Постављена jе и стаза од “штампаног бетона, у боjи”, површине 400 квадратних метара а такође jе уређена и порта. Ниску, вешто резбарену иконостасну преграду израдили су Слободан Марунић и Милорад Jованчић, трошком Видоjа Микавице, 2010. године, а исти ктитор даровао jе и гранитну Часну трпезу, 2013.године. Олтарску преграду и површину од око седамдесет квадратних метара свода олтарске апсиде осликао jе иконописац Борислав Живковић из Кикинде.

Три звона тешка 600, 300 и 150 килограма, приложили су Милун Jовановић, Мирослав Тривић и Радован Милановић. Целокупан гранит на поду и степеништу ове светиње обезбедио jе Шмиго Шмигић, а бакар коjим jе покривена представља дар Михаjла Луковића. Крстове на торњу, куполи и надстрешници даровао jе Милан Турањанин. У цркви jе похрањена риза из Jашиjа, у коjоj су биле положена мошти Свете Петке.

Лит: Срђан Ерцеган, Споменица владичанства сремског, Сремски Карловци, 2014.