Бач
Туризам

Центар за културу Пожаревац

Центар за културу је најзначајнија установа културе у Пожаревцу, али и у Србији, па и на ширем простору. До отварања нове зграде, 1982. године, радио је под различитим именима (Дом омладине, Дом културе) и просторима, а од те године смештен је у савременој, функционалној и дугорочно сврсисходној згради која задовољава све услове за најсложеније програме.

Centar-3.jpg

То је мултимедијална кућа са преко 4.500 квадратних метара корисне пословне површине. Велика сала (540 места), мала сала (173 места), конгресна сала, балетска, администрација и припадајући технички простор, чине га једним од највећих културних центара не само у Србији већ и на Балкану.

Centar-5.jpg

Богати програмски садржаји (три позоришна и два филмска фестивала),

  • фолклорно-музички ансамбл,
  • позоришни ансамбл,
  • галеријско-изложбена активност,
  • издаваштво са едицијом и часописом,

чине га стварним културним центром широког подунавско-поморавског простора који му гравитира. Технички је изванредно опремљен. Сва опрема је дигитализована (озвука, расвета, блуреј пројектор) па он сервисира и бројне друге програме који нису у његовој организацији.

Граду Пожаревцу и широј околини Центар за културу је несумњиви темељ културних збивања. Седиште је актива директора установа у култури града Пожаревца и Браничевског управног подручја. Такође је и неформално седиште друштва српско-руског пријатељства „Бреза“.

Најпознатије активности су му позоришни фестивали :

  • Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“,
  • Сусрети варошких позоришта Србије „Миливојев штап и шешир“ и
  • Сусрети драмских аматера Подунавља и Поморавља „Живка Матић“.

Поред њих, значајни су и летњи програм „Под сјајем звезда“, смотре фолклорно-музичког стваралаштва разних нивоа, укључујући и државни, учешће у туристичким и спортским манифестацијама, сарадња са основним и средњим школама и другим значајним привредним и друштвеним субјектима.