Богатић
Фолклорни ансамбл

Из некадашњег Културно-уметничког друштва „ЈанкоВеселиновић“, основаног 1950. године, израстао је Фолклорни ансамбл „Ђидо“. Ансамбл је добио име по истоименом комаду Јанка Веселиновића. Од 1995. године ансамбл континуирано ради и постиже запажене резултате. Заснивајући свој програм на традиционалним и стилизованим облицима народне уметности, „Ђидо“ игру, песму, ношњу и обичаје чува од заборава.

45-1315688060.jpg

Програм ансамбла обухвата кореографије маестра Бранка Марковића, првака балета Народног позоришта у Београду, као и кореографије других еминентних уметника: Добривоја Путника, Радомира Вуковића, Боре Талевског, Горана Митровића. Посебна пажња се поклања сценском презентовању програма. Од највећих успеха у земљи, издвајају се пласам међу 18 најбољих ансамбала у Србији на Републичкој смотри у Пожаревцу и Златна плакета коју је освојио Дечији ансамбл на Републичкој смотри у Краљеву. „Ђидо“ је успешно представљао Србију на међународним фестивалима фолклора у Шпанији, Италији, Грчкој, Мађарској, Португалији, Румунији, Турској, Пољској, Словенији... Ансамбл данас окупља око 300 чланова различитих узраста који су сврстани у пет дечијих ансамбала, припремни, први извођачки, ансамбл ветерана, певачку групу и народни оркестар. Сви ансамбли током године више пута наступају у Богатићу. Ови концерти су убедљиво најпосећеније културне манифестације.

45-1315687964.jpg

Такође, чланови ансамбла гостују у свим месним заједницама у којима постоје услови. Програми овог ансамбла су окосница традиционалне манифестације „Хајдучко вече“. Уметнички руководилац ансамбла је Милош Симић, а шеф народног оркестра Зоран Пузић.

45-1315688030.jpg