Богатић
Туризам

Храм посвећен Христовом вазнесењу спомен-костурница је изграђена 1936. године, по узору на споменике моравске стилске групе. Изведена је у облику развијеног триконхоса са осмостраном куполом.
Над припратом је звоник, а у крипти смештеној испод ње налазе се кости ратника изгинулих у Првом светском рату. Олтарска апсида и певнице су споља петостране а изнутра полукружне. Богато декорисане фасаде одражавају српско-византијски стил грађења. Два хоризонтална венца деле фасаде на три дела. Портали су на западној страни и на певницама. У лунети изнад западног портала је ниша са насликаном предтсвом Христовог Вазнесења. Иконостасна преграда украшена дуборезом постављена је у време изградње храма. Иконе је сликао Стеван Чалић.

crkva-u-dublju-2.jpg

Комплекс споменика посвећених ранијим ратовима, који се састоји од постамента на коме су смештени споменици учесницима ратова од 1912-1918. године и од 1941-1945. године и спомен биста Војводе Милића Дринчића налазе се југоисточно од храма.

crkva-u-dublju-4.jpg

Храм је значајан споменик културе, стављен под заштиту државе. У порти цркве овог храма сваке године се обележава годишњица једне од најважнијих битака у ИИ српском устанаку која се одиграла 1815 године. Сам програм је богат културним, уметничким и спортским садржајем.

crkva-u-dublju-1.jpg