Богатић
Основна школа "Мика Митровић"

Основна школа у Богатићу основана је 1824. године под покровитељством кнеза Милоша Обреновића и његовог брата Јеврема Обреновића, тадашњег управника Шабачке и Ваљевске нахије. О овоме постоје оскудни подаци које проналазимо у мемоарима Стојана Обрадовића и путописном делу Јоакима Вујића. Богатић је у то време било село са 400 кућа, велико и многољудно, са црквом и школом. У порти велике цркве, која је била саграђена од  дрвета, изграђена је основна школа. Према изворима била је то „великолетна школа на један спрат са више учионица у којој се могло обучавати до 100 ученика“.

20210413_095619.jpeg
Сама зграда је четрдесетих година 19. века била је истовремоно и школа и среска канцеларија. Школа у Богатићу и у Шеварицама биле су једине школе у Мачви тридесетих година 19. века. Значај оснивања и постојања основне школе у Богатићу у толико је већи.Основна школа се данас налази у згради израђеној на два спрата у центру варошице са својих двадесет кабинета и учионица. И после 197 године од оснивања, она је највећа школа у општини Богатић. Након скоро два века израсла је у образовну установу чији наставници и сарадници прате савремене токове у образовању трудећи се као и учитељи некада да на најбољи начин пренесу своје знање и умење генерацијама ученика које долазе.
Обележавањем 197 године од оснивања наше школе идемо у сусрет јубилеју, 200 година постојања једне од најстаријих школа у Републици Србији.