Бачка Паланка
КУЛТУРНИ ЦЕНТАР БАЧКА ПАЛАНКА

Културни центар Бачка Паланка основан је као Установа за културу одлуком Скупштине општине Бачка Паланка 1990. године као професионална институција у области културе од посебног значаја и интереса. Ова установа је од самог почетка заузела запажено место у културном животу наше општине. Покренула је низ догађаја, активности и манифестација које су допринеле афирмацији и квалитетнијем животу наше средине: поменућемо само традиционалне манифестација Блуз-Џез-Рок, Позоришна јесен и Позоришно пролеће као и учешће у манифестацији Ноћ музеја.

bioskopska_sala_2.jpg

Од  оснивања  до данас  Установа Културни центар Бачка Паланка заступа  пословну политику чији је циљ окупљање и промовисање како аматерског тако и професионалног стваралаштва у свим сферама културног живота. Већ трећу деценију Културни центар се бави организацијом културно-уметничких програма за све старосне и социјалне групе становништва, чувајући и градећи културни идентитет града. Културни центар је установа отворена за сарадњу, како са локалним ствараоцима, тако и са појединцима,удружењима и институцијама из других средина. Кључне активности се реализују у оквиру следећих делатности:

  • филмска и приказивачка делатност,
  • ликовно-галеријска делатност,
  • музејска делатност,
  • музичко-сценска и позоришна делатност,
  • фестивалска делатност,
  • издавачка делатност,
  • образовна делатност
  • књижевна делатност.

 

 

Галерија

beaverbrook_art_gallery_6-min.jpg

У Галерији Културног центра се редовно, два пута месечно, одржавају изложбе реномираних сликара из земље и света. Изложбе окупе велик број посетилаца а њихов саставни део је и пратећи музички програм.

 

 

Музеј

arheološka_postavka.jpg

Током 1983. Скупштина Општине Бачке Паланке доноси одлука о формирању Музејске јединице у Бачкој Паланци. Са радом званично је почела 12.4.1983.г. у оквиру Радне заједнице СИЗ-а за културу Бачке Паланке. Била је смештена у кући Беле Реселија на адреси Жарка Зрењанина бр.54. Имала је четири целине: 1. природњачко одељење, 2. археолошко и нумизматичко одељење, 3. етнолошко и одељење радничког и Народноослободилачког покрета. Од 1992. музејска јединица постаје део Установе за културу Хазар, док 1997. добија данашњи Статут. У јануару 2002. године Музејска јединица сели се на адресу Трг братства и јединства број 21.

 Од 2006. године укључена је у састав Културног центра Бачке Паланке а њен Музејски фонд јединице данас чини 8 000 предмета похрањени у археолошкој, палентолошкој, нумизматичкој, етнолошкој, историјској и ликовној збирци. У сталој поставци Музејске јединице налазе се предмети из њене музејске палентолошке, археолошке и нумизматичке збирке. Предмети поставке хролошки презентују прошлост општине Бачке Паланке од периода миоцена до краја XVI века.

2-min.jpg

Због реконструкције и санације зграде Музеја која је још увек у току  у наредном периоду чека нас велики посао планирања и опремања музејског простора како би могао у што краћем року да поново прими посетиоце.

У плану нам је да цео спрат зграде претворимо у изложбени простор: археологија, етнологија, историјска поставка као и легат Жељка Дрљаче. У посебној просторији у току је освежавање музејске библиотеке са читаоницом која ће бити доступна широј јавности.

Захваљујемо се на донацији коју смо уврстили у музејску библиотеку и надамо се даљој сарадњи.

 

Биоскоп

bioskopska_sala.jpg

Крајем прошле године Градски биоскоп је отворен после вишемесечних радова на реновирању и усклађивању са законом о противпожарној заштити тако да смо добили биоскоп по европским и светским стандардима. Учињено је све да биоскоп испуни све оне норме безбедности на највећем могућем нивоу.За два месеца од када је поново отворен биоскоп гостовале су нам најпопуларније позоришне представе и сваки пут су распродате.

Отворили смо прелеп биоскопски фоаје у коме посетиоци могу да седе пре или после пројекције и да попију пиће.