Прва хармоника Србије - Сокобања

Датум одржавања: 08., 09. и 10. август
Место одржавања: Летња позорница „Врело“

15-1.JPG
Прва хармоника Сокобања jедан од наjстариjих музичких фестивала у Србиjи ипрепознатљив симбол Сокобање. Први пут jе одржан пре 61 годину, а назив фестивала се више пута мењао, углавном онако како jе растао, и како jе расло интересовање за њега. 41 годину одржавао се под називом „Прва хармоника Jугославиjе“, 15 година под називом „Прва хармоника Сокобања“, а од 2018. године назив фестивала jе „Прва хармоника Србиjе – Сокобања“. Какво год име носио, неоспоран jе квалитет, дуготраjност и континуитет овог фестивала, коjи jе надалеко чувен и познат и ван граница бивше Jугославиjе. 

Велики броj познатих хармоникаша, композитора, кантаутора, шефова ансамбала, музичких уредника су започели своjе музичке кариjере добрим пласманом насокобањском Фестивалу.

Више од пола века наjбољи хармоникаши из земље и диjаспоре се такмиче за престижну титулу првог хармоникаша, односно свеукупног победника фестивала. Многи победници фестивала су касниjе постали синоним за маjсторство на хармоници – Бранимир Ђокић, Новица Неговановић, Миша Миjатовић, Влада Пановић, Александар Софрониjевић, Борко Радивоjевић, Кемиш и многи други.


Од 2018. године фестивал се одвиjа у две етапе – предквалификациона такмичења у више градова у Србиjи и иностранству и финале фестивала, коjе се одржава у Сокобањи средином августа месеца. Предквалификациона такмичења се одржаваjу током маjа и jуна месеца у Лесковцу, Жабарима (фестивал „Скуп хармоникаша Србиjе“), Борову (фестивал „Прва хармоника Славониjе, Барање и западног Срема“), Бечу, Биjељини (БиХ) и Сокобањи.


Дођите да заjедно уживамо у звуцима хармонике наjбољих виртуоза на овом инструменту! Уверите се зашто jе „Прва хармоника“ и дан данас jедан од наjпрестижниjих музичких фестивала у Србиjи. Осим одличних младих извођача на инструменту, публика ће бити у прилици да чуjе неке од наjбољих хармоникаша у земљи, коjи ће наступати у ревиjалном делу, као и да ужива у концертима познатих извођача народне музике.

 

Коментари (0)