Тако je говориo православни пастир и Војводa Момчило Ђујић

Тако je говориo православни пастир и Војводa Момчило Ђујић

1_1_ognjen.png

Пише: Огњен Војводић

Поводом изјаве поглавара Српске православне цркве да би посјета римског папе Србији била на "обострану корист", и да су га сусрети са папом "духовно обогатили", и сличних односа према папизму појединих званичника Србије, то јест поводом поново покренутог питања позивања римског папе у посјету православној Србији, питања теолошке и политичке исправности таквог става православних свештеника и вјерника, објавили смо видео снимак бесједе војводе Момчила Ђујића, српског православног војводе и пастира, о римокатолицизму и папизму као изопачењу хришћанске вјере и покретачу програмског вјековног прогона православног народа.

Момчило Ђујић, православни српски свештеник и војвода (КовачићКнин, 27. фебруара по православним календару 1907. (12. март по католичком календару) – Сан Дијего11. септембар 1999). је у Другом свјетском рату предводио значајан дио српске војске на подручју сјеверне Далмације и западне Босне, која је заштитила српски народ на том простору од геноцида нацистичке Независне државе Хрватске. Момчила Ђујића, родом из Стрмице код Книна, рукоположио је за свештеника Владика далматински Иринеј 1933. године. Почетком Другог свјетског рата услед распада Краљевине Југославије и Југословенске војске, Момчило Ђујић је као поштован свештеник у народу прихватио одговорност одбране српског православног народа од геноцидног погрома, који је спроводила, у програму холокауста, на свом простору католичко-нацистичка Независна држава Хрватска. Заправо, прихватио је титулу војног и политичког вође ослободилачког народног покрета. Указом Краља Петра Карађорђевића на Видовдан 1942. године добиo je признање титуле српског Војводе.

f3f0c-djujic.jpg

Војвода Момчило Ђујић је формирао Динарску дивизију која је до краја рата штитила српски народ на тромеђи Лике, Босне и Далмације од наци-усташког, исламског и комунистичког терора. Када је Краљевина Југославија на крају рата пала под војну окупацију Комунистичке партије Југославије, војвода Момчило је превео у Европу око 20 хиљада српских бораца и народа. Затим је са већином својих сабораца и сународника прешао у Сједињене Aмеричке Државе. После прихватања војних дужности и војводства, Момчило Ђујић није више вршио свештеничку службу, али је до краја живота живио свештеничким моралом.

У Чикагу је 1948. године формиран српски патриотски покрет „Равна гора“ на чијем челу је био Војвода Момчило Ђујић. Почетком ратног распада Социјалистичке ФР Југославије, покрет Равна гора је помагао Србе у Крајини за вријеме одбрамбеног рата Републике Српске Крајине од војске обновљене нацистичке Независне државе Хрватске у авнојевским границама СФРЈ, када је српски народ трећи пут у 20. вијеку био изложен геноцидном погрому и прогону од стране хрватског режима уз подршку Ватикана и војне евроатлантске алијансе. Покрет Равна Гора је био покретач многих доботворних дјелатности међу Србима у иностранству и помогао у изградњи више од стотину православних храмова.

dinarskadivizija1.jpg

После рата, Војвода Момчило Ђујић је српском народу у емиграцији свештенички проповиједао о разумијевању религиозних разлика православља и других вјерских учења, о геополитичким и вјерским разлозима ратова на Балкану и у свијету. Живот у Америци није промијенио његово поштовање православне вјере, није се предао америчком конформизу и религиозном релативизму већ је живио и проповиједао православно предање.
 
 

 

Komentari (0)

Остало у категорији