КАКО ДА ВАМ КЛИМА У КОЛИМА НЕ ОХЛАДИ НОВЧАНИК

КАКО ДА ВАМ КЛИМА У КОЛИМА НЕ ОХЛАДИ НОВЧАНИК

КАКО ДА ВАМ КЛИМА У КОЛИМА НЕ ОХЛАДИ НОВЧАНИК

Све што сте хтели да знате о систему за хлађење у аутомобилу, или како да Вас „ не олади за лову“ у српском преводу.

Клима у аутомобилу је некада била луксуз. Данас неопходност. Свакако, још један у низу система који осим предности, доноси и трошак за одржавање. Тако је предвиђено одржавање система и то у данашње време, које осим што звучи досадно, спада и у „није неопходно“ категорију. Одржавање није у тренду, наш је закључак. Након бројних посета нашем сервису, са намером да се приступи одржавању, када клима већ престане са радом, или како би то наши драги клијенти објаснили „нешто не хлади“ L

На престанак рада ауто климе утиче више фактора. Један је свакако изостанак редовног сервиса. Нажалост, до закључка овог текста, нисмо могли да се одлучимо за један, омиљен нам одговор, на питање: „Када сте последњи пут радили сервис климе ?“ Из тог разлога вам наводимо оне одговоре који су ушли у ужи ибор:

-„ Не знам, тако сам купио ауто, а немам сервисну књижицу.“

-„Никада нисам радио сервис климе пошто је последње 3 године одлично хладила.“

-„Зашто бих то радио?“

-„Нисам дошао због сервиса, него само хоћу да ми клима хлади.“

-„Од када сам престао да идем у овлашћен сервис, па они су то тамо ваљда радили?“

Сами процените који одговор највише приличи тренду неодржавања возила, који подразумева избегавање непотребних сервиса и трошкове за ствари који су у функцији.

Заправо, да Вам поставим једно лакше питање: „Да ли мењате уље које подмазује мотор аутомобила?“

Ако је одговор “свакакао”,”да”,”да,наравно” зашто онда не мењате уље које подмазује компресор климе?

Компресор има уље…клима?… сада Вам већ ништа није јасно!?

Да ли сте сагласни да раставимо овај, свима нам омиљени систем, на саставне делове?

Компресор климе-сабија гас у течно стање под високим притиском. Он се састоји из више компоненти које су изложене великим механичким оптерећењима. Најчешћи узроци престанка рада компресора ауто-климе су настали недостатком фреона који за последицу има оштећење испаривача или магнетног квачила због превисоке температуре.

Компресорска спојница-служи за покретање компресора, јер спаја роторе ременице са осовином, када се магнетни калем активира.

Кондензатор или хладњак климе-претвара врућу пару у течно стање.

Филтер сушач-одваја заосталу влагу из фреона и тврдих честица из система.

Филтери су потрошни материјал. Они и спречавају да расхладни флуид дође до компресора у течном стању. То би довело до озбиљног оштећења на компресору. Њихова замена се препоручује 2-4 године.

Испаривач-служи да извуче топлоту и извуче влагу из кабине возила.

До испаривача долази фреон као хладна течност. Врео ваздух одаје топлоту фреону кроз испаривач. Овај охлађен ваздух се затим убацује у кабину. Најбоље што можете да урадите за Ваш испаривач, јесу редовне дезинфекције климе.

Вентилатори кондензатора-неопходан део за ефикасно хлађење фреона.

Прекидач притиска или пресоста – је задужен да искључи компресор у случају да је притисак у систему превисок (изнад 25 BAR-а или пренизак, испод 2 BAR-а). Због недовољне количине фреона, престотат неће дозболити да се комппресор климе активира.

Приклључци за пуњење – служе за сервисирање и пуњење система.

Црева – у систему обично имају гумени и метални део. Налазе се на компресору или хладњаку и склони су пропадању услед старости.

Гумице - у систему су специјално направљене да задихтују сваки спој и због тога трпе уље и фреон.

Уље – подмазује виталне делове система компресор климе и мења се на сваком редовном сервису, због тога што се временом губи вискозитет.

Експанзиони вентил-омогућава распрашивање расхладног флуида. Налазе се на самом улазу у испаривач. Претвара течно стање гаса у гасовито, при чему фреон постаје хладна пара под ниским притиском. Овако улази помођу испаривача, а вентилатор помаже струјању ваздуха. Испаривач апсорбује топли ваздух и претвара га у хладан.

Ова магија даље повлачи фреон из испаривача у компресор климе и циклус кређе из почетка.

И сада се питате, ма кога ово занима, и шта ту има да се сервисира?

Иницијални сервис климе се први пут ради након 4 године старости. После тога, у зависности од возила и колико често се користи клима, редован сервис се обавља сваке године или сваке друге.

Још нисте добили одговор на питанње : ” Зашто сервисирати ауто климу ?” Издржите још мало!

Сервис ауто климе подразумева исисавање постојеђег фреона из система и уља које служи за подмазивање компресора...тачније, његових клипова! Исисавањем фреона се целокупан садржај испразни, а са њим и одређена количина уља. Након исисавања следи вакумирање система или евакуација. У пракси значи да се овим процесом подиже температура у систему. Пораст температуре доводи до испаравања евентуалне влаге. Влага је апсолутно непожељна у систему ауто климе, јер доводи до оштеђења компресора. Последњи корак налаже да се по произвођачкој спецификацији, задата количина фреона врати у систем. Сипа се НОВО уље за компресор климе, а са њим и УВ боја (уколико је било недовољно фреона систему). УВ боја ће се појавити на месту где систем испушта фреон. Овакво оштећење ће се у, већини случајева лако детектовати помоћу УВ лампе и наочара, већ после неколико дана коришћења климе.

Систем ауто климе је систем затвореног типа и прилоком експлоатацији се јављају микро пукотине. То је главни разлог што долази до губитка гаса. Мање гаса значи и смањена ефикасност система, што је најчешћи разлог за сервис климе. Међутим, не заборавите да се сервис ради и због уља у компресору и због одстрањивања влаге из система. Ово су три главна разлога због којих ћете желети да редовно сервисирате ауто климу сваке године. Елем, сложићете се да је боље редовно сервисирати него радити ремонт/замену компресора климе или што је најгоре, возити са отвореним прозором на +50.

Редован сервис климе Вам неће охладити новчаник за пар стотина евра као што ће то учинити поправка која следи услед нередовног одржавања.

 

https://www.google.rs/search?q=master+servis&oq=mast&aqs=chrome.0.69i59j69i61j69i59j69i57j69i60l2.2263j0j4&client=ms-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

 

Komentari (0)

Остало у категорији