БРИЏ - МИСАОНИ СПОРТ

БРИЏ - МИСАОНИ СПОРТ

 

Turnir (2).jpg

Да ли сте знали ово о Такмичарском бриџу ?

 

Бриџ jе светски признат мисаони спорт, коjи jе на препоруку одељења Уjедињених нациjа за  просвету и културу (УНЕСЦО) у  многим западним земљама уведен у школе као  факултативни предмет с обзиром да код младих jача  и развиjа логику, интелигенциjу, поспешуjе концентрациjу, брзо доношење одлука и колективни дух.

 

Bridž 1.png   Bridž 2.png

Рекли су о бриџу .........

„Играње бриџа , шаха или свирање музичког инструмента значаjно смањуjе ризик од развиjања алзхаjмерове болести или других облика деменциjе по наjсвеобухватниjоj студиjи о добром утицаjу интелектуалних активности међу стариjим особама”

Wаashington Post , jун 19, 2013 , Базирано на студиjи Алберт Аjнштаjн медицинског факултете, Nеw Yоrк

 

Кина, Светско Универзитеско  првенство

 Bridž 10.png

Бриџ се развио почетком овог века, усложњавањем правила виста. Тачан рани историjат игре ниjе познат, а за кључну годину у развоjу се сматра 1925, када jе Американац Harold Vanderbilt изумео тзв. Contract Bridge, што jе бриџ каквим га данас познаjемо. Кључни поjам jе реч контракт (енгл. уговор), коjи означава краjњи излицитиран броj штихова и адутску боjу коjе jе именовала страна коjа jе победила у лицитациjи. Светску популарност бриџ jе достигао захваљуjући ”краљу бриџа” Елиjу Калбертсону, коjи jе игру популарисао широм света, развио систем лицитациjе, организовао курсеве, издавао часописе и књиге.

Постоjе, у суштини, две форме бриџа: такмичарски (турнирски) и слободни (кућни). Код овог првог, фактор среће у игри jе минимализован, тако што се поделе одигране за jедним столом на турниру преносе непромешане и за све остале столове, тако да се за свим столовима играjу исте карте, резултати се уписуjу на посебне листе и на краjу се може извршити поређење резултата. Захваљуjући овом систему (тзв. Duplicate (удвоjени) Bridge), бриџ се издвоjио од осталих игара са картама као игра коjа не зависи од среће, него првенствено од знања и вештине играча. Код кућних партиjа, као код других игара, фактор среће jе врло значаjан.

 Bridž 8.png

Светска првенства у бриџу се одржаваjу од 1952, а од 1964. и бриџ олимпиjаде. Данас се бриџ игра у готово целом свету, а наjjаче земље су САД, Француска, Италиjа, Велика Британиjа, Пољска. На Западу бриџ има отприлике онакав статус као што има шах у Русиjи - постоjи огроман броj клубова и играча, уведен jе у школе, организуjу се огомна национална првенства, издаjе огроман броj књига и часописа, у готово свим дневним новинама постоjи бриџ колумна. Врло jе популаран и у Азиjи (Пакистан jе jедном био првак света) и Jужноj Америци. У источноj Европи дуго jе био практично забрањен као ”буржуjска игра”, изузевши Пољску, коjа jе постала jедна од светских велесила. Код нас, иако ниjе био забрањен, бриџ jе, нажалост, слабо развиjен.                                                                                                                             

 

  Трофеj Београда –Сава Центар

 

Bridž 7.png

У Србиjи данас постоjи свега око 500 активних играча, уз пар хиљада оних коjи знаjу да играjу, али не посећуjу турнире. Постоjи десетак клубова, наjвише у Београду. Понеки ид њих организуjу школе бриџа а БСС покушава да организуjе курсеве у школама и факултетима. Jуниорска репрезентациjа Србиjе коjа jе прошла чколу бриџа Бриџ савеза Србиjе псвоjила jе 3. место на Универзиjади (где jе бриџ био равноправна дисциплина), а млади дамски пар су постали прваци света пре две године.

Познате личности коjе су  играле или играjу  бриџ :

  • Bil Gates
  • Omar Shariff
  • Roger Federer
  • Dwight  Eisenhower
  • Martina Navratilova
  • Chico Marx
  • Warren Buffet

 

     Bridž 6.pngBridž 5.pngBridž 4.pngBridž 3.png

 

Рекли су о бриџу ....

 

Бриџ отвара посебну врсту менталне оштрине с коjом ве што желите да урадите буде савршено ,бриџ држи ваш ум веома активним “

- Bil Gates оснивач Microsoft-a.

 

 - Многе игре пружаjу забаву, али Вас само бриџ заокупља. Вежба Ваш ум. Ваш ум може да зарђа, али бриџ спречава рђу од формирања.

Omar Sharif

 

- Играње бриџа одражава интелигенциjу. То jе jедна од наjбољих ствари у животу заиста. Свако ко пропушта бриџ, пропушта толико тога у животу.

Malcolm Forbes

 

-Било куда да идем, увек могу склопити нова приjатељства за бриџ столом.

Martina Navratilova

 

- Бриџ jе есенциjално друштвена игра, али нажалост она привлачи поприличан броj недруштвених људи.

Alan Truscott

 

- Бриџ jе попут вођења љубави. Ако немаш доброг партнера, било би добро да имаш добру руку.

Woody Allen

 

- Улагање у берзу где људи веруjу у ефикасност jе попут играња бриџа са неким коме су рекли да гледање у карте неће донети ништа добро.

Warren Buffett ( један од најбогатијих људи на свету )

 

- Бриџ jе краљица свих игара са картама.

- Бриџ jе jедна од игара у коjоj компjутер ниjе наjбољи.

- Bil Gates оснивач Microsoft-a

 

- Бриџ jе наjзанимљивиjа и наjинтелигентниjа игра картама, коjу jе људска памет до сад смислила. Волео бих да га деца уче, разумљиво наравно,  као што су учили плесати;  на краjу то ће бити наjкорисниjа ствар за њих, jер не можете с истим жаром наставити плесати када сте ћелави и трбушасти као лонац; нити, због истог разлога, можете са задовољством по себе или вашег партнера и даље играти тенис или голф  када сте отишли доста изнад средњих година. Али можете играти бриџ онолико дуго докле год можете седети за столом и разликовати карте jедну од других. У ствари, када све остало више не успева – спорт, љубав, амбициjе – бриџ остаjе jедини коjи пружа утеху и забаву.

William Somerset Maugham

 

Komentari (0)